Srpski književni glasnik

92 1, Српски ] Књижевни Гласник.

Било је осам сати кад је стигао у свој скромни пансион код госпође Приматис. Ресторан госпође удове Едуарда Приматиса налазио се у приземљу једне старе куће у улици Шез, и његови најмлађи гости били су сви претурили педесету. Отуда се она старала око Оливјеа као права стара-мајка. Она га је тога дана и натерала да понесе свој кишобран.

Видите да сам добро урадила, викну она чим га угледа још из. далека. Задоцнили сте за читав сат. Срећом, ја сам рекла да задрже вашу вечеру на ватри; сед'те брзо. Има нешто што ви волите.

Била је већ дограбила његов горњи капут, његов шешир и кишобран.

Оливје се намести и, као обично, затражи неке новине.

Све су заузете, одговори госпођа Приматис. Граф де Конеј чита Илусшровани Свеш, а мајор Грасје још није довршио Време. Ево Службених Новина. То вам је за казну што сте дошли тако доцкан.

Оливје погледа графа де Конеја, једног омаленог старчића, који је био сав утонуо у проучавање неког шаховског проблема. Мајор Грасје био је тек на првој страни Бремена.

— Дајте ми Службене Новине, рече он кротко.

„Оно што је он волео“, била је једна дивна кокошја чорба и парче печене телетине. Из кујне је допирао жамор гласова служавки, које су баш биле почеле да вечерају. Госпођа Приматис услужи сама свога младог госта, тражећи прилику да заподене разговор. Та честита госпа била је страховито радознала да чује разлог његову задоцњењу.

Оливје доврши чорбу и отвори Службене Новине. Најпре потражи програм вечерњих представа у позориштима. У Француској Комедији давао се Несвесни Филозоф ; у Одеону, Закониша Љубазница, и представа је почињала тек у осам сати. Њему у једном тренутку прође кроз главу да иде да гледа тај комад, о коме му је мајор Грасје говорио с највећом хвалом. Затим се сети да га госпођа и госпођица де Меркер чекају још то вече да чују исход његова састанка са Министром Унутрашњих Дела, и окану се своје жеље.

Он је расејано прелиставао новине.

— Ах! тај господин Гамбета! рећи ће госпођа Приматис, која је читала иза његових леђа. Јесте ли видели како му је господин Бифе запушио уста за изборну реформу 2