Srpski književni glasnik

СМЕ ИУ КЊ ра - | kN

160 Српски Књижевни Гласник.

тога страшног рата. Са пуном вером у велику духовну сна францускога народа и коначну одмазду за народни пораз, Ерне Дени био је међу првима који су на себе узели частан задат да униженој отаџбини помогну у тражењу пријатеља и савезнић међу „младим народима Европе“. Далековиди колико жарки р дољуб француски, он је у исто време био искрени и одушевљевг пријатељ неослобођених и. неуједињених европских народ чија је историјска будућност била угрожена пангермански плановима Немачке и њених сателита. Историчар-хуманист чиј видици нису били пресечени уским границама његове родн земље, он је са љубављу откривао и проучавао. све манифе стације животне снаге и духовне сродности млади европски! народа, нарочито Чеха и Срба. Готово сав његов научни рад био је посвећен проучавању Словенства, његове прошлости, садане њости и политичких тежњи за будућност. Важнија његова дела објављена пре светског рата, јесу: Хус и Хусипски Рашови (1878), Крај Чешке Независносши (1890), Чешка после Беле Горе (1903).

У току Рата, пошто су сами догађаји потврдили и тач ност његових погледа и далековидост погађања, са пра ведно стеченим ауторитетом родољуба и научника, он је својим радом у пуној мери послужио и својој земљи и општој савезничкој ствари. Он је и нас задужио својим прокушаним пријатељством, издржљивошћу и одушевљењем са којима је заступао нашу ствар коначног ослобођења и уједињења. Своји књигама, чланцима, предавањима, личним старањем, он је много допринео да се баци светлост истине у средине необаве-! штених, немарних и предубеђених политичара и апатичних посматралаца. Његово дело Раш (1915) велика је оптужба криваца за светски рат, састављене на основу докумената и неоспорних факата. Значајна књига Белика Србија (издана! такође 1915 године) обрађује историју Србије ХЈХ века до! рата, и излаже нарочито питање народног јединства Срба, Ммрвата и Словенаца. Две новије његове књиге, Аусшријско Пишање : Словаци (1917) и Немачка и Мир (1915), такође додирују питања од животног интереса по нас. По закљученом Миру, Ернест Дени основао је, у друштву са већим бројем фран- ! цуских научника, Словенски Инсшишуш у Паризу, коме је! задаћа научно зближавање са словенским народима. :

Исправка. — У приказу расправе Д-ра Јована Ердељановића Ешничко Сродсшво Бокеља и Прногораца, од“ Г. Д-ра Симе Тројановића, који смо донели у броју од 16 новембра прошле године, у реченици: „Стеван Урош 1 у натпису на новцу одваја поморске земље од српских“, речи „на новцу“ треба читати: „на титулама“.

=-У три стотине примерака овога броја поткрала се, 7 на страни 139, штампарска погрешка сеп место Исе.

Власници, Јован М. Јоваковић и Владимир Лацковић.