Srpski književni glasnik

Бјелоушка. 163 Тихана је плела кошуљу, али су њене руке бивале теже, "прсти тромији и невјештији. Биљне су се нити кидале под њеним палцима, тракови су се мрсили, чворови су се дријешили. Онај је немир захватао и њу и није јој пуштао да сврши посао. Као да је и она сада само дио тога краја и те баре, па мора и она да буде као и све оно около ње. Дје_ војка осјети како и у њој све титра и трепеће као и рој над · трстикама, као и ваздух над водом, а“све је то напуња неким слатким немиром и још слађим умором.

„Кивит! кивит!“... Вивак је испод врбе, а његова је женка уза њ. Она је чучнула у неку јамицу, а мужјак јој се врза наоколо. Тупка амо и тупка тамо, па криви врат и гледа чудно у њу, па скочи, па изнова стане те јој се клања један, два, три пута... Женка се малко диже и малко њише, миче репом и нешто забрбоће, а вивак је потрчао к њој, наклонио се, стао те дигао кљуном сламку са тла и пребацио је преко леђа... Хоп! Она је шмигнула у грм, а он за њом потресујући перјаницом на глави и дршћући крилима.

Тихани је пала кошуља из руку, и дјевојка се загледала у шаш, кроз који је нешто шушнуло.

XI

Мислила је да је то он. Сигурно се притајио и гледа у њу.

Дјевојка обуче кошуљу, која јој је покривала дојке и једва сизала до пупка. Остаде сједећи, простре плетер ресина на кољена и опаса се њиме. Чекала је тако да [0] се младић јави. Она слути: Ђердан ће сићи у воду и доћи к њезиним ___HoraMa препливавши бару: Танке нити власуља ухватиће се Го његове главе, окријеци ће заблистати у његовој црној коси, | ве ресине, што ће их покидати у пливању, запеће се о његове лакте па Ће се вући за њиме по бари... Она ће га онда присилити да остане у води, између локвања и перуника, све док му не сплете кошуљу.

Мисао да је младић тако дуго и шутке мотри бунила ју је међутим још већма него ли онај немир што је ишао локвом и Тршчацима. Ћутјела је како јој сунце пече кожу и грије “о крв у жилама, но мисао да су његови погледи уперени у њу jj 11%