Srpski književni glasnik

206 ':- Српски Књижевни Гласник.

АГРАРНА РЕФОРМА.

| (Крај) ~. ПОДЕЛА ВЕЛИКИХ ПОСЕДА.

У досадашњем раду на решењу питања о подели великих поседа од особитог је“ значаја Уредба о Забрани „Ошуђивања · и Опшерећивања Земљишша Великих Поседа, од 21 јула 1919.

Првим чланом те Уредбе, „ради осигурања експроприације великих поседа“ забрањује се отуђивање „земљишних поседа који се означују као велики.“ То отуђивање, ипак, ова Уредба потпуно не онемогућава, јер је даље изрично додато: „ако“ тога не дозволи Министар за Аграрну Реформу“. Истина, чланом 6 и 7, одређене су границе и предвиђени случајеви кад се може издати дозвола отуђења и оптерећења. Али је стилизација таква („господарска нужда“, „корисно с господарског гледишта“, итд.) да произвољна тумачења нису ни у колико искључена.

Од много веће важности су, међутим, у поменутој Уредби друге две одредбе. Једна од њих тиче се „оног максимума великог поседа, који ће му (власнику) држава оставити на слободно располагање након преузећа експроприсаног имања по држави“, што значи да се неће одузимати цели велики поседи, како се то могло закључити из Прешходних Одредаба, већ he се њиховим власницима оставити неки „максимум“ на: даљу обраду и уживање. У другој, најважнијој одредби ове Уредбе, ближе се одређује сам појам великих поседа. То је учињено на тај начин што су у члану 2 утврђене, по појединим покрајинама и жупанијама, границе изражене у хектарима, преко којих се земљишни поседи имају сматрати великим. Као основица за то послужиле су свакако „посједовне и економске прилике појединих крајева“, које су за решење тога питања биле поменуте већ у Прешходним Одредбама.

Утврђене границе крећу се између „50 хектара“ обрадљивог земљишта (ораница, сенокоша, вртова, бостана, воћњака, винограда, маслињака и хмељњака) или 100 хектара земљишта уопште (заједно са шумама и пашњацима),“ као најуже, и „300 хектара обрадивог земљишта или 500 хектара земљишта уопште“, као најшире границе. Прва, најужа граница, важи

! Овим крајним границама унеколико је измењен пропис члан 10.

Прешходних Одредаба, по коме су „одмах“ проглашени великим поседима „они поседњ који обухватају површину од бар 100—500 јутара обра-