Srpski književni glasnik

Ре ____ Позоришни Преглед. | 223

ПОЗОРИШНИ ПРЕГЛЕД.

ЗАНАТ Г-ЂЕ ВАРЕН, ОД ЏОРЏА БЕРНАРДА ШОА.

„ Џорџ Бернард Шо је једна од најпознатијих и најоригијалнијих фигура модерне енглеске књижевности. Данас кад он, својим комадом Занаш Гђе Варен, ступа први пут пред српску публику, неће можда ya без интереса, пре но што проговоримо о самом том комаду, покушати најпре дати, у неколико речи, општу карактеристику његова позоришта.

|F Од пре тридесетак година, то позориште диже око себе велику ларму у целом свету. Бернанд Шо је стекао глас једног књижевног епјап тег бе-а који је поставио себи за правило да зачуђава своје савременике својим смелим интелектуалним акробатијама. Али писац Непријашних Комедија није само један интелектуални „комендијаш“ : он је апостол загрејан правом реформаторском страшћу, и има врло озбиљну идеју о мисији позоришта.

| Као моралист и мислилац, Шо припада школи Ничеовој И · Ибзеновој. „Живео Ибзен! Доле Шекспир!“ такав је био његов бојни поклич на почетку његове књижевне кариере. Његови напади на Шекспира својом плаховитошћу далеко су премашали нападе Волтерове и Толстојеве. „Изузев Хомера, писао је он, нема ниједног великог песника кога ја презирем тако потпуно као Шекспира, кад упоредим своју интелигенЦију с његовом.“ Чинећи критику Шекспира, или боље, изражавајући парадоксалним изразима своју антипатију за чисто Темоционалну и артистичку страну драмског рода, Шо је спремао пут за реформу коју ће сам предузети у позоришту.

је У нашем узнемиреном и неодређеном веку, кад се старе Пустанове и опште-примљене идеје клате из темеља, он је прихватио најсмелије доктрине и најапсолутнија решења. „Бернард Шо је најнапреднији човек који живи данас“, каже он сам за себе у једној својој комедији. Убеђен и активан социаГлист, он је незадовољан данашњим социалним организмом који оставља сувише места тиранији и неправди, сиротињи доле и корупцији горе. Зато ће он од позорнице направити "трибуну и катедру, и у својим многобројним комадима предузети једно право социално, или можда анти-социално, апостолство : ставити се на супрот свима примљеним истинама, поћи у борбу противу свију предрасуда, конвенција и закона, одржати смотру над свима освештаним идејама о породици, отаџбини, религији, љубави, правди, својини, и показати ништавило тих идола. За Бернарда Шоа, функција позоришта е састоји се, као што видите, ни у чем мањем но да уништи стари морал, утврђене установе, и читаву зграду данашње цивилизације, — „све оно што остаје с оне стране апсолутHOT разума и блиставог сна о једном надчовечанском чове-