Srpski književni glasnik

254 Српски Књижевни Гласник.

кечера синоћ са мном, са својим главним официрима, потврдио. ми је да, без заповести, неће да се макне. Ја нисам могао да не одобрим његово држање. : — Али онда рече Оливје, који разумеде замашај кагастрофе. — Наше трупе су почеле ноћас свој покрет између Оргамбиде и Урдакса, рече с много простоте Дон Филип. Војска Перулина броји мало више од десет хиљада људи. Четири хиљаде су прешле ноћас, четири хиљаде прећи ће идуће ноћи. Кроз два дана, сва источна војска биће у: заклону. А либерална војска, која има принципа, зауставиће се пред фран-- || цуском границом. Ти разумеш сада, надам се, зашто сам ја Пт пристао да вршим у Вилелеону, без плате, службу на коју си по закону ти одређен. | Оливје се побоја да ће га његова мирноћа оставити. Он стеже песнице. Тежак мрки поглед Дон Филипов не скида се с њега. А друго писмо рече Г. де Пренест мирно. 3 То су заповести Министра Унутрашњих Дела. Г. Бифе наређује да се одмах отпусте из службе дванаест финанса и | толико исто шумарских службеника за које се сумња да су |, у дослуху с карлистима. Ови честити људи су доиста уз нас,' рече Дон Филип. За нас би било врло незгодно кад бисмо, се лишили њихових услуга, док комора с коњима, мазгама и муницијом, Koja ce : концентрише овде, и у околини, не пређе границу, где ће је 5 | наше храбре трупе дочекати с одушевљењем. Нервозно, Оливје изгужва писмо Г. Бифеа.

Колико времена вам је потребно да играте ту комедију 7 запита он.

Од прилике, још недељу дана, рече Дон Филип. Кроз не- · li дељу дана, војска Перулина, коју су либерали Мартинеца Компоса били успели да сатерају сасвим незгодно на границу, придружиће се главном делу наших сила у Гуипуцком. Кроз недељу дана, јаћу | успети да пребацим у бискајске провинције све што је потребно ,

нашим војницима, лишеним свега после три године рата. Тада ћемо ти повратити слободу. Али, до тада, треба нам радити мирно. Он додаде, гледајући Оливјеа нетремице: Ја се надам да ћемо у томе успети. Ми смо предузели Ni доста добро све мере предострожности. Мала подвала неће | бити откривена. Ти не познајеш овде никог.