Srpski književni glasnik

70 "Српски Књижевни Гласник.

и Москве, већ значи просто то да енглеској индустрији треба сировине којих не може добити нигде на другоме месту не у Русији, у којој су Америка и Јапан већ нешто. Влада париск опет, неће да чује за каквугод било трговину са Русијо докле Совјетска Русија не призна предратне државне дуго! данашње Русије.

После дугих разговора на састанку, у Лондону, донесе је закључак о краљу Константину; Енглеска и Француска с га пустиле да се врати у Атину, неће му тражити оставк) само ће обуставити кредит од три милиарде динара које с Венизелосовој влади биле отвориле. Том приликом је одлучен још и то да се Уговор о Миру са Турском још не подвргав ревизији, већ да се чека даљи развој ствари у Грчкој. Енглеск и Француска се нису сложиле још шта ће да раде у Малс Азији, пошто се не могу више ослонити на Грчку. Тешк је доиста изабрати од двога једно: или вратити Турске Смирну и Тракију, или оставити их у рукама једнога закова нога Германца. А не би се могло рећи да ли је веће зло прв или друго. Ако се поново даду турским националистима ов две бивше турске области, онда би Енглеска и Француск изгубиле Грке и Турке. Оне би постале смешне и превртљив; у очима Турака; сви би се Грци окупили око краља Кон стантина; сви би Турци, мислећи да су њихови победиоце слаби, свом снагом ударили на њих, уместо на Грке, како је до јуче било. Оне су нашле да је боље не дирати у садашњ стање, и ако је Италија, која непрекидно тражи Смирненскт Вилајет и друге турске области у Малој Азији, настојавале да се оно измени. Данас, кад је сва Мала Азија у рату, кај су се дигли и Курди, и Јермени, и Ђурђијанци, и Черкези, 1 Сиријанци, и Халдејци, Енглези су ближе споразуму са Фран цузима него икад. Начело народности запалило је Малу Азију а гаси стару енглеско-француску саревњивост. Две најјаче силе у Европи, које су издржале главну борбу са Немачком данас су ближе него икад у питањима која непосредно стоје у вези с Европом. Оне ће се размимоилазити у неким пита: њима, али ће се увек сложити кад тековине овога Рата дођ у питање. Између њих неће, можда, доћи до савеза, али ће увек бити пријатељскога споразума.

Скупштина Лиге Народа завршила је свој овогодишњиј рад једном одлуком и једном жељом. Одлучила је да се уста нови Суд за Међународну Правду, и објавила жељу да се ограничи опште наоружавање. :

Одлука о томе новоме Суду, донесена је, истина, једно гласно, али не и с истим мишљењем. Докле су све мање др жаве тражиле и желеле да одлуке новога Међународног Суда! буду обавезне за све државе подједнако, дотле су Велике! Силе мислиле да његове одлуке буду необавезне. Британски