Srpski književni glasnik

71 | ланик је "то изјавио, отворено. Такво је осећање свих IR ликих Сила, и ако га нису изјавом у Скупштини показале.

_ Решење о разоружању народа је опет одложено. Одбор ге Народа, који је проучавао предмет и спремио један предлог, морао га је одбацити и поднети само предлог о · смањивању наоружања. Скупштина Лиге Народа је изгласала · "само жељу да се наоружање смањи у државама које састављају Лигу Народа; Француска и још шест других држава "гласале су чак и против такве жеље. И тако две најважније атрибуције Лиге Народа постају данас оно што су од почетка биле — илузорне. Велике и "MM jake државе не признају други суд него суд својих интереса. "OM Откако Лига Народа ради, пред њу су изнесени само предЛаф мети и спорови који се тичу слабих и малих, па и то само “ за оно што им, тако рећи, уделе Енглеска и Француска. Па и кад пред Лигу Народа дође какво питање Великих, онда се "има два мерила. Кад је изнесено питање о томе да се Нејачка прими у Лигу Народа, онда Енглеска усваја француско ишљење да ес Немачка не прими докле не да_стварна јемIRC _ ства да хоће да изврши поштено обавезе из Уговора о Миру. · Кад наша држава изнесе своје мишљење да Бугарска не треба "још да буде примљена у Лигу Народа докле не да јемства _ Ba ће извршити Уговор о Миру, онда британски делегати _ гласају против тога. Оба случаја су потпуно једнака. — И, "докле се на Скупштини Лиге Народе и на другим местима Нено чују сјајни говори државника Великих Сила о општем разо| |рухању. дотле се у Америци, Јапану, Енглеској и Француској спремају нови предлози за флоту и војску. Свака од тих држава гледа још у својој војној сили јемство за своју

аи | безбедност. ђе ИНОСТРАНИ.

ПОДСЕТНИК.

~ Децембар 15, 1920. — Прекинути наши дипломатски односи са Холан: дијом због холандског почасног конзула Рапапорта, који је био аустријски тајни агент у Србији. — Обустављен сваки путнички и робни саобраћај са Бугарском, због тога што Бугарска не извршује Уговор о Миру са нама. — Аустрија примљена у Лигу ре - Народа, а Немачка, после једног сјајног говора француског предле ставника, одбијена; обе са 35 противу једног гласа.

_ Децембар 16. — Бугарска примљена у Лигу Народа, са 35 од 39 гласова.

_ Децембар 17. —— Албанија примљена у Лигу Народа; из Савета Лиге Народа испао представник Грчке, а заменио га представник Кине. — Одобрен и у италијанском Сенату Рапалски Уговор. — Наша држава потписала Уговор о Миру са Турском.

| : | деценоц 19. — Краљ Константин, после плебисцита у Грчкој, и противу MI | жеље Сила Споразума, дошао у Атину. Д Дедемелр 21. — Почела блокада Ријеке од стране Италијана.