Srpski književni glasnik

+ у оу У %

6 Српски Књижевни Гласник. кретне предлоге за нов устав или за ревизију досадашњег. Састављен је парламентарни одбор који ће имати да изради те предлоге. Али због нарочитих прилика у којима се Грчка сад налази, и рад тога одбора, као и цео политички живот у Грчкој, у потпуном је застоју. Из досадашњих изјава владе у скупштини види се само нека неодређена жеља да се уставни ред заснује на некој новој основи, да се он стабили-. зира бар делимичним увођењем професионалних заступника. Али ће се та мера показати врло слабом већ и због незнатности економског развитка и диференцирања данашње Грчке, која је и узрок да још нема политичких странака, које су међутим једини озбиљни ослонац сваког уставног живота.

А И А И a i

ЖЕ

МАЏАРСКА РЕВОЛУЦИЈА, 1918-19. СОЦИОЛОШКИ ИЗГЛЕДИ. 3

Јазот О57Каг, Маруаг Катала: Маруаг Репатаад45. В с5! Magyar Kiad6, 1920. Crp. 168.

A Bolsevizmus Magyarorszdagorn, szerkes:tette Gratz Gusztav. Budapest, Franklin Tarsulat, 1921. Crp. XXIV, 861.

Paul Szende, Die Krise der mitfeleuropdischen ГРеуошиноп. _ Ein massenpsychologischer Versuch. (Archiv fir Sozialwissenschaft und Sozialpolitik, Band XLVII, 1921. Crp. 337—375.)

Dr Eugen Varga, Die wirtschaftspoltifischen Probieme der prolefarischen Diktatur. Wien, 1920. Crp. 138. ;

Bela Szanto, Klassenkdampfe und Diktatur des Prolefariates in UOngarn.' Berlin, 1920. Crp: XHI-115.

Може се, пре свега, с разлогом поставити питање да ли је уопште оправдано говорити о револуцији у Маџарској у 1918 и 1919 као некој посебној „маџарској револуцији“. Оновремени преврат обухватио је био целу Средњу Европу; ношен истим социалним елементима, он се у исти мах и у истим облицима раширио у Немачкој, Аустрији и Угарској. Са гледишта колективне психологије, цео тај преврат представља један и исти процес, и има се проучавати у својој целини. Али са гледишта савремене историје, која мора узети