Srpski književni glasnik

Художествени Театар и Чехов. 5

да се уметник, прво, утрепери у стање, па да онда, до живота и трајања, потенцира то стање симпатичног и страшљивог полуидиста, кроз кога, у девет пропасти умотана, титра непрекидно искра бившег живота! Велики уметник је као заразну болест укаламио у себе симптоме и функције Бароновог стања. То је, и ту је, реализам унутрашње верности, реализам идентичности стања, до кога се долази само творачком снагом маште. Код свију истакнутих чланова Художественог Театра благослов Божји лежи поглавито у машти. Руси су, као такви, у том погледу можда срећнији од уметника других народа. Страсно предавање себе чежњи, вери, сумњи, мисији, — то је црта целе Русије. Руској природи годи занос, хипноза, сфера изван живота. Мусоргски, лаик-свирач, просто се умаштао у науку и уметност свирке. Ани Павловој и Карсавини напон маште сажиже тело и одузима материалну тежину, и оне се буквално подижу са земље и лете. Даровитом руском глумцу, рекли бисмо, теже је оно што је у ствари лакше: уношење песникове идеје у своју замисао. Уношење образа улоге у душу и у крв, то што је теже, њему је лакше. Мека машта, из меке природе руске, улива се у нову форму лако, и у нов живот радо. Неотпорност руска према оном што почне да баје, лаже и чара, даје умаштавању уметника слепило улажења у ново стање, и инерцију остајања у њему; даје му чак врсту органског приспособљавања за то стање.

Художествени Театар учи своје уметнике да то знају, да то воле, да томе служе. Ево примера на једном од највећих. Обичај је у целом свету да у Јулију Цезару најјачи талент игра Антонија. Г. Качалов игра Цезара. И мртав лежи кад се у знаменитом монологу Антонијевом уметност пење на врхунац. Зашто7 Зато што је Цезар, и мртви Цезар, онај који атмосферу трагедије пуни и насићава. Зато Цезара мора играти снага чија машта још и преко гроба живи. Г. Качалов, незаборавни Г. Качалов, рецитовао нам је монолог Антонијев над мртвим Цезарем; утисак је поражавао: Г. Качалов је стојао и био Антоније, а сам себи крај ногу је лежао КачаловЦезар, сила фантазије која је у малом одломку држала и кретала цело величанство форумске катастрофе.

Удаљили смо се од Чехова, али само привидно. Из царства највише маште је и оно танко, непрестано душама подхрањивано душевно расположење које од Вишњевог Сада