Srpski književni glasnik

Аграрна Реформа: Питање о Накнадама. 61

од експроприсаних великих поседа или од државног земљишта, „оним досадашњим власницима земљишта, које би услед раскидања кметовског односа хтели... добити одговарајућу вредност у земљишту и то у толикој мери, у колико је могу сами обрађивати.“ Па и то не треба сматрати накнадом у пуном смислу те речи, већ само давањем извесног првенства у признатом праву свакога грађанина-земљорадника, да добије потребне му земље за сопствено обрађивање. Иначе за све оне који не би хтели или не би могли бавити се пољопривредом, ни о таквој накнади не може бити речи.

Обзири хуманости, међутим, захтевају да се сви они од досадашњих господара земље који не би били способони ни за какав рад или који не би имали довољно других средстава за живот, на неки начин збрину и оспособе за рад и живот. То би се могло постићи давањем доживотног издржавања старијима и особитом бригом о васпитању и оспособљењу омладине за будући самосталан и успешан развитак. Женској омладини нарочито требало би предвидети и потребну помоћ за ваљано удомљење. Све то имали би, за сваки случај посебице, тачно утврдити непристрасни људи. Колико би ова доброчинства изискивала новчаних средстава, немогућно је утврдити без подробнијих података. Али такав начин решења тога питања имао би ту добру страну што би изискивао из године у годину све мањих новчаних средстава. Стога ће и они који буду имали да дају тих средстава, осећати то давање све слабије. Нико, међутим, није дужнији да даје потребних средстава за то него они који раскидањем кметских и чифчијских односа стичу пуну личну, друштвену, имовну и привредну слободу и самосталност. Од државе се може с правом тражити само да посредује у томе, али никако да и она прима на себе макар какве терете и да их, тим самим, преноси после у ма којем облику и на оне којих се ово питање не тиче непосредно.

Иста ова начела имају важити и подесним мерама накнадно бити примењена и на све случајеве раскинутих кметских односа на основу ранијег добровољног откупа. Ако се ма из којих разлога не би могла обуставити исплата свију оних зајмова закључених ради тога откупа, најправилније би било ту исплату пренети на све кметове и вршити је из оног општег фонда у који ће се уносити сав кметски