Srpski književni glasnik

Аграрна Реформа: Питање о Накнадама. 63

свено обрађивање (зване царина, која одговара беглуку у Турској), а остале веће делове давали сељачким породицама под наследни закуп, на „половицу“. Отуда и потичу све до најновијег доба колони под именом „половници“.

Остаје још питање о накнади великим поседницима за одузете им делове пољских имања. Начелне разлике по том питању не може бити, где год се буде имало посла са великим поседима за које се у сваком поједином случају буде доказало прописаним исправама да су стечени законитом куповином. "Неоспорно је да сопственици таквих поседа имају права на накнаду, те је стога треба и да добију. Спора може донекле бити само за оне поседе који су некад даривани за услуге учињене Хабсбурговцима, па су доцније прешли у треће руке.

Али, колико не може бити начелне разлике о самом праву на накнаду великим поседницима, толико се могу појавити размимоилажења у погледу одређивања висине те накнаде. Може се, на пример, заступати гледиште да та накнада буде пуна, неокрњена и утврђена према куповној, приносној, прератној или садашњој вредности како саме земље тако и свега уложеног мртвог и живог капитала. Друго гледиште, пак, могло би бити сасвим противно томе, тражећи нарочито да та накнада опада са рашћењем величине поседа, и то да важи, ако“ не и за уложени мртви и живи капитал, а оно бар за саму земљу. А као треће главно гледиште могло би се истаћи да се утврди известан максимум накнаде преко којег се не може прећи па макар колику вредност представљали одузети делови великог поседа. Кад се узму у обзир сви разлози који по овом предмету могу доћи у питање, најправичније решење могло би се постићи на овај начин:

(1) Због тога што по савременом схватању све земљиште носи на себи обележје опште-државне или друштвеве својине, те се битно разликује од оног дела својине који постоји на земљишту у облику мртвог и живог инвентара, мора се и питање о накнади поделити на двоје, тј. на питање "о 'накнади за одузимање инвентара, и на питање о накади за одузимање земљишта.

(2) Накнада за одузети мртви и живи инвентар Ma "бити неокрњена, јер је тај инвентар неоспорно плод редљивости и увиђавности дотичних великих поседника. За осиовицу утврђивања те накнаде послужиће куповна или произ-