Srpski književni glasnik

64 Српски Књижевни Гласник.

водна вредност појединих инвентарских предмета по одбитку, где је то случај, искоришћености њихове до дана одузимања и процене.

(3) Накнада за одузето земљиште има се одредити према његовој куповној вредности, без обзира кад је та куповина извршена. Ако је у међувремену вредност земљишта порасла, није заслуга сопственикова, већ је то последица свију оних привредних и друштвених чинилаца који стоје ван домашаја воље и утицаја појединаца. У колико је пак пораст вредности дошао услед изведених мелиорација, награда за то показаће се у накнади уложенога капитала, о којој је напред било речи.

(4) Где се не би могла утврдити законским исправама тачна куповна вредност, или где би било разлога да се у њу посумња, има се приступити процени, и то на тај начин што ће се јединица површине ценити у толико мање у колико је дотични посед већи.

Ипак, ако се накнада великим поседницима буде извршила на овој основици, лако је увидети да новостворени мали поседници неће бити оптерећени у подједнакој мери за добивено земљиште. Јасно је, међутим, да то не би било правично. Стога се мора наћи могућност да се та разлика потпуно изравна. То ће се постићи ако се плаћање (односно отплаћивање) оних којима се даје земља, буде утврђивало према каквоћи и правној привредној вредности уступљеног им земљишта, независно од величине накнаде која ће се одмерити дотичним великим поседницима. То исто вреди и за случајеве кад се појединцима буде уступало земље државне или оне која је одузета од досадашњих поседника без накнаде, а не постоје нарочити разлози да им се то уступање врши бесплатно.

Да би се овај посао могао извести у пракси како ваља, мора се створити један општи фонд, у који би с једне стране улазиле све одређене отплате за уступљена земљишта појединим пољопривредницима, а с друге стране исплаћивале се све утврђене накнаде великим поседницима. Такав исти општи фонд имао би се створити и ради предложеног издржавања и збрињавања чељади господара кметских, чифчијских и колонатских селишта, у који би улазили одређени прирези ослобођених кметова, чифчија и колона, а излазиле исплате за то издржа-

вање и збрињавање. ДР. МИЛАН 3. ВЛАЈИНАЦ.