Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 11

динара. Девиза на Беч продато је за 250 милиона круна. Посао са државним папирима и акцијама новчаних завода и индустријских предузећа није био ни из далека тако жив, али је био далеко већи него 1919. Уопште, наша берза још није постала главно тржиште ефеката, нити се на њој концентришу понуда и тражња. Већина операција свршава се ван берзе.

На крају извештаја има једна графичка таблица о кретању курсева. Највећи су курсеви били средином марта (Париз 423, Њу-јорк 57,50, Лондон 218,50), а најнижи у месецу јуну. Тада је чек Лондон износио 60 динара, Милано испод 100 динара, а Париз се кретао око 125.

НИКОЛА СТАНАРЕВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

СПОЉНА ПОЛИТИКА. — МАЏАРИ И МОНАРХИЈА.

Будимпешша, 5 априла 1921. — У данашњој Маџарској сав рад, све тежње и сва настојања управљени су само на једно: на васпостављање граница прератне Маџарске. Томе циљу има да служи све; на остварењу тога циља ради се дан и ноћ, и свима средствима. Сва друга питања, већином социално-економска, бацају се на страну или се на њима ради само колико она служе главном циљу. Једно од таквих питања, јесте питање облика државе, или боље речено питање ко ће бити владар Маџарске, јер питање облика државе већ је решено : Маџарска (је данас се јасто краљевина, само што нема краља него намесника, гувернера.

О том питању се у јавности маџарској мало говори, али се око њега води знатна борба између разних струја у земљи; али ипак питање владара и његове личности, његовог доласка у Пешту итд., служи само главном циљу: васпостављању граница прератне Маџарске.

Маџарски народ данас је већином монархистички расположен; то потпуно одговара психи његовој. Маџарски народ, с једне стране, воли сјај, господство, и витештво — а с друге, научен је да га увек неко води. Од године 1301, кад је изумрла народна династија Арпада, маџарским народом владају странци — највише Хабсбурзи. Те стране династије имале су увек око себе своје људе, а Маџаре су држали подаље од вођења јавних послова. Маџари су се сада, кад сами воде

! Писмо које саопштавамо приказује прилике у данашњој Угарској, која је и монархистичка и хабсбуршка. И ако се не пожури са другим каквим комбинацијама, нови покушај за обнову Хабсбурга може успети. Први је био преран. — Уреднишшво.