Srpski književni glasnik

74 Српски Књижевни Гласник.

ПОДСЕТНИК.

Април 13, 1927. — Аустријска Република проширила закон о политичким изгнаницима на Хабсбурге и пооштрила казне.

Април 14. — Промењена влада у Пешти због авантуре Карла 1У. Учињен за Италију повољан споразум са Турском, по коме би Смирна и Тракија припале Турској.

Април 17. — Немачка влада поднела у Вашингтон нов предлог за ратну оштету.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА. — СТАЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ.

Опште стање управе у главном је рђаво у Црној Гори. И данас је у Црној Гори организација државне власти у велико на племенском принципу. Већина скружних и среских начелника и других полицијских чиновника баш су из оних крајева у којима су постављени, те није редак случај да излазе често на сусрет задовољењу и попуштању племенским интересима. Већина је управнога чиновништва неквалификована и неспособна, и на тај начин доводи државни ауторитет. у положај да му масе не полажу много поверења. Није редак случај да ови чиновници самовољно и незаконски поступају у вршењу · својих дужности, а поред тога често спроводе и партијску политику, гонећи своје политичке непријатеље, те и на тај начин повећагају незадовољство у народу. ;

Како управни чиновници из осталих крајева нерадо, готово никако, не желе служити у Црној Гори, то је држава у немогућности да нађе замену у јаким школованим снагама у њој самој. Велики део незадовољства постоји у Црној Гори највише стога што овакве власти потпомажу извесне људе који као да нарочито теже и раде да се никако у земљи не дође до консолидовања прилика. Ти људи стварају „омладинске организације“, чије су функције неограничене, а које су потпуно непотребне после свршеног уједињења, тим пре што постоје и војне и цивилне власти за чување личне и имовне безбедности становништва.

Ни судско чиновништво није боље. Ни судије, па ни председници судова немају потребне квалификације за своје функције. Судије су лица са неколико разреда тимназије, а председници судова несвршени правници или свршени правници који из клупа долазе на та места. Због овога народ губи постепено веру у правду коју овакви људи изричу.

У школама нема ни довољно наставника, ни спремних наставника. Школе су најнеуређеније установе државне у Црној Гори; тамо је права збрка у погледу учења, програма, хигијене, дисциплине. Многи Црногорци које је држава школовала неће да служе у Црној Гори, или никако или онолико времена за колико их је држава издржавала баш зато да буду наставници у њој.