Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 75:

Економско стање у Црној Гори такође је рђаво. Црна Гора не може ни у најроднијим годинама да произведе потребну храну за издржавање становништва, међутим ове године суша и скакавац прете да целокупну жетву потпуно униште. Становништво нема могућности да добије друге какве зараде, да би њоме могло набавити своје потребе, и зато их држава помаже. Али, та помоћ је до сада била тако рђаво организована да у Црној Гори права глад царује, од ослобођења до данас. Држава мора помоћи да се оних 7000 породица које гладују (око 35.000 лица) помогну на други начин, да се иселе из Црне Горе. Изгладнели, без помоћи, ови Црногорци се одају пљачки и насиљу. Они који нешто имају, или који ни у чему не оскудевају, гледајући ову огладнелу сиротињу, а знајући колико је тамо у Србији хране, љуте се, буне се. И тако и гладни и сити постају незадовољници, бунтовници противу државе.

У привреди је такође, као и у исхрани, живот умртвљен. У земљи нема ни приближно довољан број способних агронома ни стручних економа. Влада је предвидела неку, буџетом одређену суму, за набавку неке стоке и пољопривредних справа. Али много поможено није, јер се из Београда тиме управља и рукује. Докле дође стока у Црну Гору ње половина нестане, а кад пољопривредне справе дођу види се да нису за онамошње прилике. Занати, не само да су бег полета, него се нико о њима не стара. Новаца је било и за то, али нико их није употребљавао како треба и за што треба. При Министарству за Исхрану и Обнову Земље били су наши људи, па опет се није могло много постићи.

Трговина је због нерегулисања перперског пишања већ две и по године остала укочена и нико се ничим није постарао да умртвљени привредно-трговачки живот и у овој покрајини већ једном оживи. Због нерегулисања перперског питања, сви новчани заводи у Црној Гори такође не раде. По своме положају црногорска трговина веома је важна, како за економску тако и за политичку снагу наше земље. Италијани су то раније искористили, па ево и сад хоће; они хоће обновити и обнављају своје раније трговачке везе, које су у главном њима доносиле користи.

Да се Црна Гора обнови, и да се трговина поврати потребно би било: (1) Исплатити народу реквизицију која му се дугује још од балканских ратова. (2) Исплатити патриотске зајмове и оштете народу учињене пре две и по године. (3) Решити што пре питање приватно-правних обавеза учињених за време рата. (4) Пожурити са оснивањем филијале Народне Банке у Црној Гори, и оснивањем филијале Управе Фондова. (5) Успоставити у земљи редован аутомобилски, поштански и путнички саобраћај, као и уопште везати црногорска пристаништа са осталим нашим редовним паробродским саобраћајем.