Srpski književni glasnik

Посета Анатолу Франсу. 111

— Sur les pas d'un banni craignez-vous de тагсћег 2 — Helas! Qu'un tel exil, Seigneur, me serait cher! Dans quels ravissemenis, a votre sort liće,

Du reste des mortels ie vivrais oubliće...

Глас песника Ropunmtckux Свашова клизио је као чун надахнутих једрила. Слатки и болни Расинови стихови, као реч старога пријатеља, треперили су у зраку, милујући уво. Слушао сам са узбуђењем како овај џиновски старац, на прагу гроба, тумачи, сав занет, једнога од највећих песника француских. Призор је био симболичан : преда мном, као на бесмртним крилима, лебдела је књижевна слава једнога великог народа, слава увек прихватана и проношена од нових поколења.

Заставши, очевидно узбуђен:

— Како је то просто и лепо, зар нег... И то нису чувени изливи Федре и Аталије. Ове стихове говори једна споредна личност (Ариција Хиполиту, у петом чину Федре). Ја сам их „пронашао“, и волим их тим више што су мање познати.

И кад изразих чуђење како Рисинови стихови лете на крилима сасвим обичних сликова, он наведе у потврду ове речи Аманове супруге Зарес из Есшере:

Osez chercher ailleurs un destin plus paisible, Regagnez ! Hellespont, et ces bords ćcartes

Ou vos aleux errants iadis furent ietes

Lorsque des Juifs contre eux la vengeance allumeće Chassa tout Amalec de la triste Idumće... Contente, sur vos pas vous me verrez voler:

La mer la plus terrible et la plus orageuse

Est plus stiire pour vous que cette cour trompeuse.

Пратио је сваки стих широким и лаганим покретом руке, као да води весло какве невидљиве галије, на коју се укрцавају само Музини избраници. Гледао сам га. Седео је у наслоњачи, налакћен на њене извајане ручице. Седео је удобно, уоквирен високим наслоном, као какав владар у своме престољу. Иза њега, кроз велики прозор, свеже зеленило и плаво небо чинили су му ореолу, тако да је подсећао на оне портрете са дубоким пејзажем у позадини.

Висок и моћан, нешто мало погурен, писац није био, као обично, у својој омиљеној, калуђерској собној хаљини, него у алватном оделу затворено-сиве боје, раскопчаног