Srpski književni glasnik

114 Српски Књижевни Гласник.

врхови грања што сада блистају на подневном сунцу, морају једног дана пасти на земљу и иструлити, као ова трава коју газимо. И овај моћни творац који је више од пола века очаравао најбоље душе широм земљиног шара, клони се своме заходу, и ускоро ће и он почивати, као ми обични смртни... ПЕЛЕГРИН.

ДЕЛИМИЧНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА.

После дуге и мучне борбе, после доста лутања и још више погађања, Устав је изгласан. Младој држави је постављен темељ. Али земља није добила ни мир ни погодбе за своје нормално развијање и напредовање. Политичка ситуација још увек замршена, застрањени елементи узимају маха, свађе партија и заседе опозиције отварају перспективу новим трзавицама и новим изненађењима. Трагика нашег великог народа се продужује. У изради Устава, као у вођењу Ослободилачког Рата, напори и резултати државника бледе према напорима и успесима војске и народа.

Наша намера није да пишемо расправу о новом Уставу.1 То су учинили и учиниће компетентнији од нас. Студије о централизму и федерализму Г. Љуб. Стојановића и Г. Слободана Јовановића, нацрти устава Г. Протића, Г. Смодлаке и појединих партија и клубова у Конституанти, познати су свима. Ми желимо да одговоримо данас на једно важно питање: је ли Видовдански Устав довољан да обезбеди државно јединство, које свима на срцу лежи.

За јединство је битно да. се држава уреди тако да у њој буду задовољни сви саставни елементи: Срби, Хрвати и Словенци. То. се да постићи: ако сви вољно пристану на заједнички живот у једној држави, ако им се омогући пуна слобода кретања и делања, ако им се ујемчи грађанска и политичка равноправност, ако им се допусти да као делови једне целине слободно располажу својом судбином.

Да ли је нови Устав испунио горње услове“. јесте, али само делимично. Он је санкционисао јединствену државу,

! Наше машљење о уставу изнели смо у јЈопигла! аез Деба, \7 августа пр. г. :