Srpski književni glasnik

Делимична Децентрализација. 115

отклонио сепаратизам, ставио народ и државу изнад племена и вера, истакао једну народну заставу. Али су уставотворци учинили једну грешку: централисали су све гране државне управе и све институције у земљи, не водећи рачуна о историјским, психолошким и културним разликама покрајина. За људе добре вере јасно је да те покрајине имају своје традиције, своје навике и своје локалне установе, које се не могу порицати. Устав не може и не треба да их укине. Он треба да се прилагоди њима. Те разлике ће нестати када народ буде политички, економски и духовно уједињен. Један француски владар је рекао: „Устав је као и хаљина, која, кад се добро скроји, лепо стоји само ономе за кога је кројена“. Кројачи нашег устава нису могли да израде добру хаљину, јер су је кројили од ока, на Крфу, да би је. сашили на врат на нос у Београду...

Систем јединствености на читавом државном подручју не свиђа се Хрватима и Словенцима. Они траже покрајинску самоуправу са покрајинском владом која ће бити одговорна покрајинској скупштини. Загреб и Љубљана су у томе потпуно сагласни и не мисле правити никакав компромис. Њихово резоновање је просто: међу покрајинама је толика разлика у културном погледу, да је доношење једнаких закона за све немогућно.

Намере београдске владе и Скупштине нису нам познате. Али ми држимо да је дужност искрених родољуба и поборника државног јединства да потраже начин да се месни интереси покрајина задовоље, а да се снага и ауторитет државе не смање. По нашем мишљењу, то се може постићи делимичном децентрализацијом државне управе.

Устав предвиђа поделу земље на области, округе, срезове и општине. Законом има да се одреди њихово уређење у детаљима. Устав оставља рок од три до четири године за ликвидирање старих покрајина и образовање нових области. Од њиховог уређења зависиће опстанак и развитак државе. Али ми налазимо да је Устав тако везао руке да он не може онако уредити локалну управу како би требало.

“Ми држимо да је требало задржати покрајине. Њихова ампутација може бити штетна. Њима је требало дати локалну владу и локалну скупштину. Последња би доносила законе и“

8