Srpski književni glasnik

468 Српски Књижевни Гласник.

уметности. Ми бисмо такође радо хтели видети поређење ових сликаних орнамената с пластичним орнаментима на фасади. То би било у толико потребније што се обе врсте орнамената употребљавају за унутрашње и спољашње украшавање исте грађевине.

У овом одељку треба, међутим, нарочито похвалити сарадњу других лица, сарадњу чији се недостатак тако јако осећа у одељку о архитектури. Г. Бранко Таназевић, професор Университета, приложио је најлепше прилоге — акварелисане снимке појединих фигуралних представа и орнаменталних мотива.

И ако бисмо радије видели ову публикацију с насловом „Историја Раванице и њен живопис“, јер она, у главном, о том говори, ми се искрено радујемо овим прилозима Г. Петковића, којима ће се будући испитивалац Раванице моћи корисно послужити. Познајући свеколике тешкоће при оваквом раду и у оваквом предузећу, ми се, без обзира на изнете замерке, не устежемо одати заслужену похвалу за постигнути успех.

МИЛОЈЕ М. ВАСИЋ.

ЕКОНОМСКИ ПРЕГЛЕД. | ОГРАНИЧЕЊЕ ДЕВИЗНЕ И УВОЗНЕ ТРГОВИНЕ.

Крајем фебруара о. г. ступиле су на снагу измене и допуне у досадашњем Правилнику о регулисању промета са девизама и валутама, које су донесене на основи једног решења Министарског Савета, а по предлогу Министра Финансија. Тим изменама ограничена је девизна трговина више него до сада, арбитража је потпуно забрањена, куповина и продаја валута у унутрашњем саобраћају сведена на минимум, износ стране валуте у иностранство омогућен само преко Народне Банке, куповина и продаја између банака допуштена само по налогу и за рачун комитената, итд.

Циљ је ових измена досадањега система био у томе да се динар поправи. И заиста, кад би се погледало на берзанску листу, може се констатовати да је чек Париз пао од 735, само за пет дана, на 580, Милано од 415 на 335. У тој сразмери, · међутим, нису пали и остали курсеви страних девиза. Лондон се није нудио никако, или врло ретко, а тражен је свагда по цени која је била већа од паритета, израчунатог према париском курсу Лондона, а с обзиром на београдски курс франака. По том рачуну, Лондон би вредео 8 марта 283—285 динара, а продаван је по 305. Исто тако, Берлин би требало да је по 25 до 26 динара, а продаван је истога дана по 32 динара. Сличан је случај са девизом на Праг.

а AN И и АЕ а ДЕ ]