Srpski književni glasnik

Политички Преглед. 473

10 априла састане међународна економска конференција у Ђенови. Ништа се подробније о томе не може писати, јер сви они који ће учествовати на њој припремају путем стручних људи своје предлоге, решења и сугестије за међународну економску обнову. За сада, сем Сједињених Америчких Држава, изгледа да ће учествовати у раду на обнови све потписнице Версаљскога Уговора о миру. Стручњаци француски и енглески израђују сада заједничке основе за успостављање редовних привредних, трговинских и саобраћајних односа у Европи и у свету. Стручњаци чешко-словачки, пољски, румунски и наши састали су се у Београду, да заједнички израде основе које ће служити као руководна упуства за рад на будућој конференцији у Ђенови. Из говора којима су отворене седнице ових стручњака у Београду, види се: а) да Чешко-Словачка, Пољска, Румунија и Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, стоје на томе да се међународни уговори о миру не могу мењати; 6) да ове четири државе треба да узму активнога учешћа у обнови Европе; в) да ове исте државе неће активно учествовати у обнављању односа са данашњом Русијом, ко ће се опредељивати према развоју ствари и догађаја.

Од конференције у Ђенови, као и од овога састанка чешко-словачких, румунских, пољских и наших делегата, биће неких резултата. Али, не треба их преувеличавати; нарочито не треба веровати да ће они одмах повратити економски мир који сви народи очекују нестрпљиво. Највећи резултат јесте у томе што су се саставили стручни људи да најзад почну говорити о томе, и да стручњачки претресу оно што дипломате и државници нису могли до сада урадити. Сад се ради оно са чим је требало почети још пре три године у Паризу.

ИНОСТРАНИ.

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ.

Милан Огризовић: Вучина, драма у три чина (Загреб, Кугли, 1921). |

У овом времену убоге оскудице у нашој драми, мора са знатним задовољством да се поздрави свака снажнија драмска појава. Нова драма Г. Милана Огризовића има не једну добру особину којом се истиче, и треба да буде забележена као један успех. Ја ћу овде укратко да је прикажем нашој публици, изјављујући у исто време скромну жељу да се она јави и на нашој позорници. .

Драма је глорификација дивље снаге, неугасле и неугасиве, коју' може да роди и да подигне само чудна исполинска