Srpski književni glasnik

Подела Земље на Области. 43

средини. Засад би том захтеву могао једино одговарати Бихаћ. Та област би требала да обухвата жупаније личкокрбавску и модрушко-ријечку, босанске срезове: Бихаћ, Цазин, Крупу и Петровац, и котар Двор од загребачке жупаније.

Карловац, Вргин Мост, Глину и Петрињу, које захвата са Двором заједно предлог закона, требало би оставити код загребачке жупаније, којој припадају не само по досадашњој административној подели, него и географски. Костајницу би требало доделити куд и Бос. Костајницу, Врбаској области.

Овако како сад предлог закона формира ову област, залазе споменути босански котареви као клин у подручје Крајишке области, не припадајући њој, него Врбаској области. Довршењем железнице до Бихаћа (Бос. Нови—Бихаћ, 6) км.), као и њезиним спајањем са личко-крбавском железницом, употпунила би ова област прилично добро своје саобраћајне везе са својим средиштем. И овде хомогеност географских, привредних и културних прилика говори за формирање овог целог подручја у једну област. Да Карловац буде средиште те области, како предвиђа предлог закона, највише би говориле садашње његове саобраћајне везе, јер је везан железницом и са ријечким и личким подручјем, и са споменутим котаревима загребачке жупаније. Али ни он као ни ти котареви не спада у ову област, него у њу спадају наведени босански котареви, којима чл. 135 Устава пречи улазак у ту област.

4. Загребачка област са седиштем у Загребу обухвата по предлогу закона жупанију Беловар-Крижевци, жупанију Загреб без котара Вргин Мост, Глина, Двор, Костајница, Петриња и Карловац, из политичког окраја Кршко општину Велику Долину, из жупаније Вараждин само котаре Клањец, Крапину и Преграду, док је од осталих котарева вараждинске жупаније са Мурском Соботом, Долњом Лендавом и Долњим Лакошем предвиђена посебна вараждинска област. Да оваква мала вараждинска област не треба да се прави и да она улази у загребачку област, јасно ће бити сваком с првим погледом на карту. Сва ова низина између Краса, Псуњ- и Папук-горе, Драве и Сутле, заједно са међашним планинским изданцима, чини и морфолошки, и привредно, и културно, и по народном менталитету, једну целину, за коју не треба дугог образложења. Према том, Загребачка област требала · би поред предвиђеног територија да обухвати још и вараж-