Srpski književni glasnik

44 Сопски Књижевни Гласник.

2

динску област и срезове Вргин Мост, Глину, Петрињу и Карловац. |

5. Обласш Словенија са седиштем у Љубљани. У питање да ли је било којих других разлога осим фиксираног броја становништва за поделу Словеније у две области, нећемо се овде упуштати. Али свакако једноликост културних, привредних и социалних прилика не оправдава то цепање, па је и сва Словенија могла чинити једну словеначку област.

6. Брбаска обласи са седиштем у Бањој Луци. Врбаска област по предлогу закона добро је обухватила подручје Врбаса и Сане. Ради уставних ограничења за поделу Босне и Херцеговине, ушли су у ову област по предлогу и срезови Бихаћ, Цазин, Крупа и Петровац, које сам горе доделио Крајишкој области. Саобраћајним разлозима је оправдано да су од бањалучког округа одељени срезови Дервента и Тешањ и додељени тузланској области, само је требало општине четири Шњеготине, које од тешањског среза задиру као клин између прњаворског, котор-варошког и бањалучког котара, оставити Врбаској области.

Према том требала би Врбаска област да обухвати: окружје бањалучко сем котара дервентског и тешањског а са 4 Шњеготине од среза тешањског, од бихаћког округа котареве: Сански Мост и Кључ, од округа травничког котареве: Бугојно, ВарцарВакуф и Јајце, а котар Костајницу од загребачке жупаније.

7. Осијечка област са седиштем у Осијеку. Та област је по предлогу добро обухватила жупаније пожешку и вировитичку са апатинским срезом и барањским срезом Дарђанским, али мислим да трговачки и саобраћајни гаатиз Осијека захвата и даље на исток, те би му требало доделити и котареве Вуковар, Винковце и Жупању од сремске жупаније.

8. Тузланска област са седиштем у Тузли. Према Предлогу закона требало би да је сачињавају: окружје тузланско и из окружја бањалучког котареви Дервента и Тешањ. То би одговарало саобраћајној гравитацији ових крајева, са модификацијом коју сам учинио код Врбаске области у погледу тешањског среза. Тузланској области требало би припојити и подринске срезове Србије: Крупањ, Лозницу и Љубовију.

9. Сарај:вска област са седиштем у Сарајеву. Та област обухвата по предлогу: окружје сарајевско, из окружја травничког котареве Зеницу, Жепче, и Травник. То је добро, али