Srpski književni glasnik

482 Српски Књижевни Гласник.

монограме аустријскога цара, када се мађарски не вели Е. Ј. /, него обратно /. Е. Ј. (Е5б Регепсг Јдгзеј). И прем су хонведи после доиста добили нове монограме мађарске 7. E. J., XHCTOријска је истина да те новоускрсле четрдесетосмашке чете нису преко Драве никада постале популарне, све док људи који су доживели својим очима четрдесетосму нису полагано помрли.

У смислу мађарске Нагодбе са троједном краљевином Хрватском, Славонијом и Далмацијом, доиста је било проблематично што ће се учинити са хонведским четама између Саве и Драве. Јер штог После слома четрдесетосме, црножути ступови међаши са кордуна су се једноставно повукли до Драве, и све су те илирске пунтарије биле као избрисане у двадесет и четири сата. Али сада је била врло деликатна ствар ту несретну краљевину облачити у црвено-бело-зелене барјаке и ту на њеној земљи оснивати кошутовске хонведске кадере, када се је добро знало да је Краљевина планула сва од мора до посавских шума и мочвара баш против тих истих мађарских барјака. Тако се после дугог размишљања у бечким мозговима родила комична и глупа комбинација, и у смислу наредаба и параграфа Реда и Рада и Закона, основали су се на територији Краљевине мађарски хонведски батаљони, названи ту између Саве и Драве домобранским батаљонима са хрватским службеним језиком и хрватским заставама са мађарским грбом. Народ је примио ове хонведске наказе по целој земљи са. смехом, и нико није код нас жив веровао да ће ови црвени мајмуни „парадајзери“ дуго лупати бубњевима по Краљевини. „Сено слама, један два, један два, ха-ха-ха“, „Домобрану бог дај мир, парадајз-кромпир, парадајз-кромпир“ — тако је гласно певала публика када би ти. новопечени домобрани. у својим као парадајз црвеним хлачама ступали цестом и трубили као права правцата војска.

И тако су хонведи код нас били смешна оперетна домобранска глупост и нико није знао што је то заправо с њима. Јесу ли они црно-жути или нису2 Зашто официри носе царске портепее када нису царски официриг Зашто носе мађарске грбове када су заставе хрватске Зашто им командира мађарски краљ, а заклиње се домобран на царевкуг И што ће онда бити са домобранством, ако ће опет марширати на Верону и Сомакампању, и тако неће бити домобрани, јер неће бранити никакав дом, као што то није било четрдесет осме и