Srpski književni glasnik

Смрт Флоријана Крањчеца. 483

шестдесет шесте, и пред тим и после тогат А ако су домобрани, треба да бране дом против Мађара. А што ће бити с њима ако мађарски краљ навести рат аустријском царуг Kamo ће хрватски домобрани 7 А ако су они народна војска, онда би требали да певају „Просто зраком птица лети“ и „Још Хрватске ни пропало“, а не неке мађарске химне које нико не разуме!

Тако се говорило у оно време у нашим народним и родољубним круговима и бунило се против тих мађарских XOHведа и јавно и приватно, и писало се и викало, а време је ишло преко свега тога, и у оном свом немом и окрутном механизму млело и млело све те провинциалне брбљарије ситне и невидљиве, и градило касарне, и терало регруте, и тако домобранска идеја не само да је ухватила корење у нашем блату, већ је богме и расла.

У оно прво време тога комешања домобранскога, служио је Флоријан Крањчец као капрал царске војске, и дослужио своје три царске године; а како су около по касарнама онда колале гласине да ће сви царски унтерофицири који пређу домобранству постати прави мађарски официри, тако је и Флоријан Крањчец, занесен великом илузијом да ће под свој врат пришити официрску звезду, прешао у домобранство.

Доиста! Он је код домобранства брзо авансирао преко цугсфирерског ранга на господина фелдвебела, званога домобрански „господин наредник“, који носи жуту пертлу око врата и беле рукавице. А када су се доиста избирали кандидати за официрски течај у Пешту (јер су хонведске пуковније биле организоване на папиру, пак је требало попунити кадере и фабрицирати официре како тако), дакле баш у то време под официрски курс, господин наредник Крањчец Флоријан је сполно оболео и тако остао лежати у шпиталу.

После, код другога курса, догодило се. опет нешто фатална, и тако се Флоријан Крањчец опет није могао да јави за натечај, јер је у оно време ради неке свађе и тучњаве у кантини, када се је ради келнерице потукао са службујућим пијаним кадетом, био прекршио субординацију и за казну одлежао у самици два тедна. А тај његов затвор пао је баш у критично време другога натечаја, и тако га нису праводобно ставили у попис кандидата, и тако му се дивна кариера сломила пред носем за увек. За увек!

31%