Srpski književni glasnik

. Подела Земље на Области. 47

масуричког, лесковачки и јабланачки сем општина бањске, медвеђске, реткоцерске и туларске.

14. Косовско-рашка област са седиштем у Приштини. Од предлогом предвиђене косовске области са седиштем у Приштини и од преосталих срезова предвиђене рашке области са седиштем у Новом Пазару требало би створити једну област косовско-рашку са седиштем у Приштини.

Ову би требало да сачињавају окрузи: косовски, призренски, метохијски, топлички сем срезавдобричког, из врањског округа општине јабланичког среза: бањска, медвеђска, реткоцерска и туларска, рашки и звечански округ, од беранскога округа рожајски срез, из округа чачанског општине студеничког среза: баљевачка, бањска, беочка, биљановачка, градачка, павличка, планска, пискањска, рашка, рудничка, рудњанска и трнавска.

Према владином предлогу могле би остати Скопска и Битољска област.

15. Скопску област са седиштем у Скопљу сачињавао би према томе: скопски округ, кумановски округ, брегалнички округ, тиквешки округ са струмичким срезом, из врањског округа срезови масурички сем махале Дојчиновце општине власинске, пољанички, пчињски и босиљградско крајиште, из тетовског округа срезови дољњополошки, горњополошки, из галичког среза општине: беличка, бродачка, кракорничка, нистровска и нићифорска, а из поречког среза општине: растешка, самоковска и брестовска.

16. Бишољска обласш са седиштем у Бишољу. Ову област треба да сачињавају : битољски и охридски округ, од тетовског округа среза поречког општине: бродска, дебрешка, ижичка, локвичка, манастирачка и слатинска, и галички срез сем општина беличке, бродачке, краковничке, нистровске и нићифорске.

17. Област град Београд са срезом врачарским и градом Земуном.

18. Обласш град Загреб.

Градовима Београду са Земуном и Загребу признат је у владином нацрту због њихове величине и економске важности значај посебних области. За несметан развитак тих градова то је и боље, и тако би требало и примити.

ВАСИЉ ПОПОВИЋ.