Srpski književni glasnik

46 Српски Књижевни Гласник.

подједнако високом. Саобраћај са центром био би лак. Ова веза крајева у којима живи чисто српски елеменат, са северним крајевима у којима је и бројно и културно и економски доста јак страни народносни елеменат, имала би и велико државно-политичко и национално значење.

11. Слично би значење имала Београдска обласш, коју би требало око Београда окупити од старих и нових крајева државе. Према предлогу сачињавају ту област: београдски и смедеревски округ, из жупаније Срем котар Земун, из Баната срезови алибунарски, белоцрквански, вршачки, жичифалвански, ковински и панчевачки са градом Панчевом.

Осим београдског и смедеревског округа требало би београдској области дати сав ваљевски округ и пожаревачки округ са срезом поречким из крајинског округа, јер нагибом горја и током река гравитирају што дунавском кориту, што моравској долини, којима је и трговачко и саобраћајно жариште у Београду. Осим тога атракција Београда се повећава осим његовим географским још и његовим политичким положајем у држави. Из жупаније сремске треба дати овој области котар Земун и јужну половину старопазованског среза са Старом Пазовом, сав Банат сем срезова Турске Кањиже и Велике Кикинде. Погиска област, како је предвиђа владин предлог, нема довољна разлога за опстанак, као ни браничевска област, са седиштем у Пожаревцу.

12. Шумадијска обласат са седиштем у Крагујевцу обухвата по владином предлогу крагујевачки округ, моравски округ сем ресавског среза, крушевачки и руднички округ, чачански округ сем општина студеничког среза: ваљевачке, бањске, биљанозачке, градачке, павличке, планске, пискањске, рашке, рудничке, рудњанске и трнавске.

Шумадијској области би требало. дати цели округ крагујевачки, моравски, руднички, крушевачки, чачански сем општина изузетих владиним предлогом, три источна среза ужичког округа (Ариље, Пожегу и Косјериће). 147

13. Нишка област са седиштем у Нишу могла би остати према владином предлогу, дакле: крајински округ сем среза

поречког, тимочки округ са новом територијом, пиротски.

округ са царибродском територијом, нишки округ, срез добрички округа топличког, из врањског округа срезови власотиначки са махалом Дојчиновце општине власинске среза

: | · 4