Srpski književni glasnik

518 Српски Књижевни Гласник.

Мора доћи до ревизије устава, ако се хоће одржати државно јединство, очувати држава. Зар је то теже него ревизија државних граница“ Децентрализација је боља од декомпозиције. Треба се одлучивати за једно, или за друго. Биро'кратски централизам већ је пропао. Ову државу нити је створила бирократија, нити ће је она одржати. Само елементи који су створили државу, радне класе народа и права интелигенција, могу њу извести из овог стања. Треба само у свакој прилици гледати и што више истицати оно што нас спаја, не што нас одваја.

Све ће то бити скромне жеље за дуго времена, ако једномишљеници, који се буду нашли у овој анкети, не почну добро организовану акцију да очувају народно и државно јединство. С. К. Гласник ће много задужити државу ако продужи бити потпуно активан у том правцу.

Сарајево. НИКОЛА СТОЈАНОВИЋ.

Оно што зовемо у нашем државном, националном и друштвеном животу хрвашско пишање, је управо криза хрватске интелигенције. Степан Радић, добар познавалац психологије маса и човек од болесне, нескрупулозне амбиције, добро је знао да је било дело државног уједињења на крају 1918 год., у колико се Хрвата тиче, само дело хрватске интелигенције, а да су народне масе према целој ствари показале привидну индиферентност, у истини пак латентну мржњу против сваке прогресивне концепције, а нарочито једне, по којој би тежиште државе било пренето у Београд. Његово ступање у тешњи додир са народним масама, сељаштвом, показало му је одмах којим путем треба да пође да се докопа славе хрватског трибуна... А из кругова франковаца и оних чија се амбиција није могла задовољити одмах после уједињења, дошли су му као добродошли савезници.

Већина хрватске интелигенције, заведена уставним нацртом Стојана Протића, везала је политичку судбину свога народа за једну концепцију која је била унапред, због своје нереалности, осуђена на смрт. Сва нереалност Протићеве уставне концепције лежи у томе што је више обећао него је дати могао. Да смо национално хомогена држава, или бар држава без опасних