Srpski književni glasnik

=

Научни Преглед. 547

извесне опсервације, мерења, испитивања, тако да нестане многих досадашњих празнина на глобу земљином.

Најтеже је извести проблеме које је поставио испитивалачки комитет Међународног Савеза природњачких Академија, јер се тичу серије геофизичких испитивања: о мерењу теже, о скретању шеталичког клатна, о магнетским опсервацијама, о извесним проблемима прецизног нивелмана, и т. д.; јер код нас нема научног института који би се о томе нарочито бавио. Али војнички Географски Институт има потребне инструменте и извесне радне снаге, и Академија Наука је на њега пренела поменуте послове, с тим да она има утицаја на начин и правац научног извођења. Као да би се око ове научне војничке институције могли груписати многи радови који траже стална проматрања, као метеоролошке и сеизмичке опсервације, затим, и то несумњиво, израда карте целе земље 1:1,000.000; јер је у садашњим приликама без војног реда и дисциплине те послове тешко извести. Војнички Географски Институт би имао добити такав карактер да у њему могу сарађивати цивилни научни стручњаци. Али ипак и поред тога учињен је предлог Г. Министру Просвете да се оснује нарочити геофизички и геодетски институт.

Даље смо, у вези са Југославенском Академијом Знаности и Умјетности у Загребу, примили предлог Савеза Академија Историјских и Моралних Наука за израду три знатна посла:

на првом месту, израду једне карте свих римских налазишта у нашој земљи;

примили смо рад који на нас пада, при изради великог зборника римских инскрипција у нашим земљама;

и на послетку, суделоваћемо у изради речника средњевековног латинског језика, на коме су писали неки писци наших западних крајева.

3. Тек смо ушли у фазу првих најопштијих разговора о заједничким пословима са Југославенском Академијом у Загребу, с којом смо и пре Великога Рата имали интимних веза, а сада ће се оне претворити у стварну колаборацију. Између осталог нас нарочито занимају три питања:

оснивање биолошке станице на Јадранском Мору, која би поред биолошких предузела и океанографска испитивања;

затим, утврђивање једне научне терминологије;

и на послетку, издавање јужно-словенске енциклопедије, на којој се пре Великог Рата било почело радити.

На жалост, много мање веза можемо имати на горепоменутим пословима са словеначким ученим друштвом, због друкчијег књижевног језика.

"Ступили смо у извесне разговоре о заједничким пословима и са двема чешким Академијама Наука, и имамо тежњу да се из тих разговора и послова створи основа за савез свих словенских Академија Наука.

35%