Srpski književni glasnik

558 Српски Књижевни Гласник.

БЕЛЕШКЕ. КЊИЖЕВНОСТ И УМЕТНОСТ.

„Пут Алије Ђерзелеза“. — Књижара Цвијановић дала је друго издање одличне приповетке Ива Андрића: /уш Алије Ђерзглеза. О овој складној и здравој композицији било је у своје време опширно речи у нашем листу. Напомињемо сада да ово друго издање технички изгледа сасвим пристојно.

„Исповести“. — Исповести Г-ђице Милице Јанковић изишле су први пут пред рат и биле лепо дочекане од критике и радо читане од публике. Оне су сада прештампане у новом издању. — То су повести са много сентименталности, причане књижевно, без много стваралачке снаге, али са укусом и топлином. У њима је пуно срдачних зачарања животом и људима, и природом, и још више разочарења, али не огорчених, већ резигнираних и праштајућих. У свима њима чита се један осећајан и упечатљив унутрашњи живот, једноставан, но јак, који спонтано налази своје изражаје, искрене и речите. Све те исповести излазе из једне самилосне душе, богате својим неразноврсним животом, својим многим и тачним, и ако једнотоним запажањима. Књижара И. Ђ. Ђурђевића пружила је публици једну пријатну и добру предратну књигу.

B. M.

Нове српске композиције. — Музички издавачки завод у Đbeuy Edition Slave, H aKO недовољно организован и без одређеног програма и плана, издао је ипак — поред великог броја слабих и бледих композиција страних и домаћих аутора — и неколико дела наших националних композитора која иду у најинтересантније композиције наше музичке књижевности. Између осталих, у томе издању су недавно угледале света и четири композиције Г. Косте П. Манојловића: два мешовита збора на стихове енглеских песника; Слал5оп (стихови Миховила Николића) за тенор и клавир; и ДОапзе јаптазидие за клавир соло.

Г. Манојловић не бежи од проблема; он је далеко од конвенционалног. И ако му рука још није довољно израђена у погледу формалне конструкције композиције, његова дела су ипак врло интересантна као израз једне живе музикалне природе. Она одају и један скривени драмски акцент у таленту свога аутора: тежњу за широком мелодијском линијом, за дубљом хармонском концепцијом, за бојом. Има и нечег живописног у његовом таленту, нарочито подвученог у ДОапзе

јатазидие, композицији можда недовољно спретној са пиа--

нистичке тачке гледишта, али у сваком случају живој у ритму, прозрачној у слогу и лаганој у таласањима.

руна АВИ 0 >