Srpski književni glasnik

Истина о Колубарској Битци. 611

расправи Колубарска бишка утврдио и доказао (С. К. Гласник, 1 мај 1921). Што се тиче смене дотадашњега команданта ] армије, то ће допустити пуковник Г. Милосављевић да је то мени, као тадашњем помоћнику начелника штаба Врховне Команде, много боље познато него пуковнику Г. Милосављевићу.

Од интереса је зауставити се на стр. 5. тач. 4. овога одељка, где пуковник Г. Милосављевић као компетентан критикује рад Врховне Команде, наводећи: „како је наша оперативна војска била распоређена на једној линији: армије до армије, без иједне дивизије у стратегијској резерви, која би била на расположењу Врховној Команди“.

Овде“ пуковник Г. Милосављевић говори потпуно теоријски, без икаквих обзира на стање и прилике у којима смо се налазили, и под којима смо морали радити. Он као да тада није био у нашој војсци, као да није познавао њену малу јачину, у односу на непријатељску јачину, са којом су се појепз уојепз морали решавати велики стратегијски проблеми на релативно врло великим фронтовима и са непријатељем много јачим и несравњено боље опремљеним у смислу материалном. Да узмемо баш за пример Колубарску битку. Ми смо за ову битку располагали снагом од око 120.000 бораца, а наш операцијски фронт за битку износио је око 120 км. Да се заузме оволики фронт, који није стајао ни у каквој пропорцији са нашом снагом, неминовно су диктовали географскостратегијски обзири, јер операцијски фронт за битку морао је апсолутно да затвори ове правце:

а.) Београд—Младеновац, и даље за Крагујевац;

6.) Ваљево—Лазаревац— Аранђеловац, и даље за Крагујевац; в.) Ваљево—Г. Милановац—Крагујевац, и

г.) Ужице—Чачак—Крагујевац (или Крушевац).

Осим овога морао се посести и бранити и међупростор између ових главних праваца. Када се сада повежу главни теренски одсеци на овим правцима за одбрану њихову у моменту у очи Колубарске битке, онда се јасно оцртава и операцијски фронт битке у његовој целокупности, и он износи око 120 километара.

Ако се сада узме у обзир наша укупна снага за битку од 120.000 бораца, онда се јасно види да смо на сваки дужни

39%