Srpski književni glasnik

610 Српски Књижевни Гласник.

Писац се не слаже са мојим називом Колубарска бишка, већ мисли да је правилније да се зове Сувоборска бишка, ваљда зато што је тим правцем оперисала |! армија и заузела Сувобор, и што пуковник Г. Милосављевић сасвим погрешно мисли да је на Сувобору одлучена Колубарска битка, тежећи овим да успех целе Колубарске битке припише у заслугу Г армији. Ово мишљење пуковника Г. Милосављевића је скроз погрешно и потпуно тенденциозно.

Битка о којој је реч, не може се звати Сувоборска, с тога што се њен операцијски фронт протезао од Варовнице и Космаја на Сибницу, Медведњак, Ваган, Калањевац, Мотику, па поред Такова на Каблар и Овчар све до Марковице на путу Чачак—Пожега (око 120 км.)) Ово значи да је битка била бијена готово сва у сливу Колубаре, а била одлучена тек 30 новембра пре подне на раљским положајима. Према овоме битка се ни у којем случају не може назвати Сувоборска битка, него Колубарска битка. Примери: битка на Брегалници између

нас и Бугара 1913 год., битка на Марни и битка на Соми у ·

прошломе Светском рату на западном фронту; затим битка на Пијави на италијанском фронту, у којој се један знатан део операција одигравао северно у Тријенту, а не баш директно на Пијави, па се опет зове битка на Пијави, а не на пр. на Асијагу, и т. д. :

Пуковник Г. Милосављевић дакле сасвим узано и скучено схвата назив битке када је назива Сувоборском. Али ово је с његове тачке гледишта и појамно, јер је он желео да успех целе битке веже само за 1 Армију и њенога команданта.

ПРВИ ОДЕЉАК. ОД 2—20 НОВЕМБРА.

У овоме одељку пуковник Г. Милосављевић упиње се да докаже да 1 армија, у нашем општем повлачењу од Гучева и Мачве до на фронт Колубарске битке, није компромитовала рад осталих армија, и да је њен тадашњи командант био смењен само због болести.

Да је рад 1 армије, од почетка нашега општега повлачења, па све-до доласка на фронт Колубарске битке, у пуној мери компромитовао рад свих наших армија, ја сам у мојој

1) Види карту размер 1:200.000, издање нашег Географског Института Главног Ђенералштаба.

“kik _ NIC PO a a „34 ка зими

о

О А А