Srpski književni glasnik

Уметнички Преглед. 71

Тихоме Океану обезбеде за десет година мир, ослањајући се чисто на поштену реч и добру веру четири велика народа. Ако дух завојевачки буде постојао и даље, ако светски рат није донео ничега новога, онда су узалуд и прописи, и поштена реч, и принудне мере. Ако велики рат није угасио за увек аутократију и милитаризам, онда више никакве мере нису ефикасне. Амерички секретар за спољне послове је казао за ову конвенцију да је мало дипломатских докумената који су тако прости као она; ако и она буде оно што су многе велике ствари, проста и јасна, онда ће она обележити најважнију етапу у одржању светскога мира, који се-до сад још није учврстио.

Немачка влада је известила званично (Савезне Силе да није у стању да плати потпуно суме које се обвезала платити 15 јануара и 15 фебруара: место 600 милиона марака она ставља у изглед само суму између 5) и 200 милиона златних марака. То су Савезници очекивали, али нису очекивали да их Савезним Силама влада немачка опомиње да ће се, и после ових рокова, јављати сличне тешкоће о роковима исплата будућих рата. Немачка на овај начин својевољно долази у положај људи који предају кључеве од радње трговачкоме суду. Међународна Репарациона Комисија је, међутим, после једне анкете нашла да је Немачка у стању да у потпуности изврши своје обавезе, и у томе смислу је дала Немачкој одговор на њену ноту. Лојд Џорџ, — који је постигао, најзад, споразум с Ирском и скинуо једну велику бригу с Енглеске, — састао се у Лондону са Бријаном, који је успео да увери Америку да се Француска не сме још разоружати. Њих двојица имају сада да одлуче хоће ли се проTHMBy Немачке предузимати предвиђење мере из Уговора Версаљскога и доцнијих споразума, или ће јој продужити рок плаћању, или ће целу ратну одштету смањити, или јој променити облик, начин исплате и гарантије.

ИНОСТРАНИ.

ПОДСЕТНИК.

Новембра 30, 1921. — Одређен плебисцит за Бургенланд. — Јапан пристао на смањење флоте по кључу 5 : 5 : 3. — Бугарској наређено да распусти рекрутоване жандарме и граничне стражаре.

Децембра 6. — Потписан споразум измирења између Ирске и Енглеске.

Децембра 13. — Потписана конвенција у Вашингтону за одржање мира у Тихом Океану. — Због некоректнога држања Италије, Аустрија одбила да ратификује Млетачки споразум.

Децембра 15. — Немачка званично известила да кеће да плати ратну одштету за 15 јануар и 15 фебруар. Децембра 17. Потписан политички споразум између Чешке и Аустрије.