Srpski književni glasnik

226 Српски Књижевни Гласник.

бити вољне да остану само срески кандидати и да својим гласовима помажу избор носиоца листе, него ће, да би себи избор осигурали, истицати своју кандидацију и у округу. Отежавајући на тај начин улазак у Скупштину партијским првацима, они ће изазивати цепање листа. 3) Зависност носилаца листе од среских кандидата биће опасна нарочито у покрајинама у којима живе народносне мањине. — 4) Број партијских интелектуалаца који нису у исто време и прваци странке, биће проређен, јер они исто тако мало имају изгледа да осигурају себи један изборни срез колико да, као носиоци листе, приволе среске кандидате да се вежу за њих.

Какве би резултате донео предлог на који се влада сложила, кад би сада били по њему вршени избори, тешко је предвиђати, нарочито у овако неодређеној политичкој ситуацији као што је садашња. У толико пре што се код нас још увек политички живот развија самостално по покрајинама, од којих свака има своје особене проблеме. Једно је вероватно: владин предлог, делећи све мандате искључиво на.листе које достижу изборни количник, привилегисао би велике странке. Од интереса је ова проба: ако се према броју гласова које су у изборним окрузима добиле разне политичке групе приликом избора за Конституанту, изврши подела мандата на основу система који влада сада предлаже, изашло би да демократи, радикали, муслимани и радићевци добијају приличан број мандата више. На против, земљорадници губе 9 посланика, клерикалци 3, народни социалисти остају без иједног јединог посланика.

Владиним предлогом о изменама у закону о изборима за Уставотворну Скупштину, бавио се одређени пододбор Законодавног Одбора свега на двема седницама, 15 и 16 маја. Али како је предлог наишао на опозицију и у радикалном и у демократском клубу, то претрес у пододбору Законодавног Одбора није настављен. Покушало се прво да се за владин предлог придобију радикални и демократски клуб. Али кад "је то почело изгледати узалудно, онда је тражен. споразум на новој основи. Састанак на једном заједничком гледишту између радикала и демократа у толико је тежи, што у питању изборног закона не постоји сагласност мишљења чак ни у владиним клубовима. Према томе може се очекивати да ће решење изборног закона бити понова одложено. — Што пада нарочито у очи у читавој дискусији око новог изборног права, то је нестајање и последњих трагова парламентарног романтизма: дискусија се води без теорија, без идеолошких аргумената. Полази се отворено од овога: изборни закон дели власт, и то не само власт у односу између странака, него и у

крилу самих странака. ПРИВРЕМЕНИ.