Srpski književni glasnik

ди,

Белешке. 237

даје и критику о Бергсону и признаје му бар толико да му „теорије садрже у себи многе појединачне истине“. У чланку поводом књиге Г. Варићака О машемашичком раду Руђера Бошковића, Г. Др. Петронијевић одбија од себе идентитет Бошковићевих назора о простору са назорима које је он сам у својој метафизици изнео, идентитет који је Г. Варићак констатовао.

„Из школске и друштвене педагогије“. — ХУ и ХУТ свеска „Педагогијске Књижнице“ (издање Рајковића и Ћуковића) доносе прву књигу скупљених чланака и говора директора карловачке гимназије Г. Рад. Врховца, председника Матице Српске у Н. Саду. У овој првој свесци има пет расправа, раније говорених или објављиваних, о питањима реформе средње школе и о питањима просвећивања и културе. Сви ти чланци одају једну солидну и израђену културу и једно поуздано процењивање ствари; напосе, идеје о реформи средње школе показују нам педагога од врло великог и сређеног искуства, топлог и спонтаног интереса за проблеме школе, детаљне и лепе ерудиције. Из ове мале књижице назире се једна симпатична, отмена и културна личност.

„Гимнастика као основ лепоте и здравља женског“. — Г-ђа Магазиновић—Геземан, чије је име везано у нашој средини за увођење и пропаганду једне лепе новине, ритмичне гимнастике, превела је с немачког, у издању књижаре „Напредак“, ову малу књигу Хеди Калмајер, која пружа прве основе те теорије. Дело је у првом реду намењено“ учитељима гимнастике и уметности, и свима онима који размишљају о реформи средње школе, где би најзад требало обратити већу пажњу физичко-естетичком васпитању. — Лепо израђене илустрације чине ову књигу још привлачнијом.

Л. А.

„Еванђеље и Живот“. — Поникао тако рећи из народа, образован на духовној академији у Петрограду, Г. Петров се убрзо својом снажном, мисленом и дубоко верском природом истакао пре рата као један од вођа верског препорода у Русији. Његова искреност и речитост успеле су да му створе име као проповедника у народу, док су га у исто време његова крепка писана реч и лако разумљиви стил истакли као једног од веома читаних писаца у Русији. Сада Г. Петров дела као проповедник у нашој средини.

Његова збирка чланака Еванђеље и Живош (издање Ђ. Ђурђевића) која је ту скоро изашла у српском преводу, писана је снажним и мисленим начином, и јако одскаче од