Srpski književni glasnik

Александар Блок. Би 277

свом снагом у доба пред револуцију. Револуција у Русији се показала не само као политичка и социалистичка, него и као тражење новог морала, критика свих духовних вредности, с циљем да нађе у свему за увек апсолутну истину. То мучење духа које прожима цео духовни живот руски пре рата и револуције, даје смисао и значај поезији Блоковој. Код њега је све нејасно, све је мучно ; то је горење без сагоревања, то је тражење Бога у свему, али не простодушно схватање „Царства Божјег“, него тешке муке душевне. Нешто недовршено, једва наговештено, али што привлачи својом тајанственошћу, „бескрајно сањање“, „неодгоненуто име Божје на хладним и укоченим устима“, „тесан за срце страшни свет“, све су то мотиви Хајнеови, али не кокетни као код Хајнеа, него стање које Блок одређује овим речима: „Ја стојим у пожару, сагореван пламеновима из пакла“. У изражавању тих душевних мука, Блок је необично разнолик и показује неисказану интимност која узбуђује.

Као што је оно руско расположење пре револуције, да се „овако више не може живети“, прешло далеко границе руске, и постало расположење милиона најбољих, најнежнијих људи целога света, тако и поезија Блокова нема ни из далека само руски значај. То је песник светског мерила, израз васељенског осећања о безизлазности наше културе, која се заплела у противречности и која не даје осећању никакав сигуран ослонац. Критика тачно указује на сличност између Достојевског, са његовим језовитим надношењем над „бездан“, и Блока. Блок је органска творевина целе руске мисаоне, религиозне и књижевне прошлости.

Друго питање: да ли је Блока задовољила руска револуција, као чињеница Је ли он примио њен израз у бољше_визмуг Нема сумње, није примио, и у бољшевизму он је видео само сурогат неопходног преображаја духовног живота човечанског. Није само у том општељудски значај Блоков. Он је у опште песник великих размера, који је нашао нове облике и нова осећања, који је открио нове метафоре, за нове спојеве осећаја, и чак и нови стих. Зато песме Блокове постижу некад изванредну пластичност, и сасвим је разумљиво што су његовом стиху и стилу посвећене већ целе расправе.

Индивидуалност Блокова, која га чини правим руским песником и потпуно га одваја од Хајнеа, јесте мистично осе-