Srpski književni glasnik

Прилози Проучавању Виолентног Типа. 281

сличности са једном психозом. И док је делириум интерпретације апсолутно неизлечива болест, која се терапијом може само неколико ублажавати и стишавати, код виолентних карактера има великих услова за трајније коректуре, као што ћемо мало ниже видети.

Но пре тога донунићемо још слику виолентних типова. Тиче се њихових добрих особина, којих често има у великој мери, и због којих су обично тако чудна једна смеша која њихову околину толико збуњује, и чини да их једни људи могу кудити и нападати, а други хвалити и ценити, па дг обоји имају право.

Њихове добре особине су засноване на истим диспозицијама на којима и рђаве. Виолентни типови могу да буду велики управо због онога због чега су и дефектни: због своје велике концентрације пажње, воље и активности, особина које су атрибути даровитости и гениалности. Они могу да се зароне дубоко у један предмет, и да гоне једну интуитивну слутњу или незнатан стварни траг до далеких танчина; да даду стога дубоке концепције или велика открића у науци, на пољу техничког стварања, у литератури, уметности, привредном животу, затим као лекари, адвокати, војсковође и т. д.! Са много интуиције имају и много способности за силне дедукције и филозофска систематизирања.

У практичном животу то могу бити, запажа Г. Цвијић, „револуционари у областима мисли или, још чешће, изазвати догађаје који за собом вуку велике, махом корисне и плодне последице: осете правац друштвене струје и створе хук за идеје и. покрете који обухвате масу“. То су људи који имају јако осећање неправде, и бунећи се сами против ње, они повлаче за собом и цело друштво у коме живе: у том случају то су покретачи највећих и најлепших струја друштвеног живота. Такви су били од реда наши хајдуци и ускоци, наши вођи устанка и творци многих других социалних и политичких покрета. Они тако доприносе — ма и претеривањем — чишћењу моралне атмосфере свога времена, и зато, у пркос свему

1 Необично инструктивно је у овом погледу дело Ч. Ломброза: Геније

и Лудило, у коме има много биографија великих људи, описаних са ове тачке гледишта.