Srpski književni glasnik

284 Српски Књижевни Гласник. ~

На овај начин дакле може се пре објаснити велика распрострањеност виолентности код брђана, где је живот тежак и напоран, пун борбе, страховања, изненађења, и који су вековима живели у тешким политичким приликама.

И жарка клима може да игра сличну улогу у рђавом утицају на здравље матера и нормални развитак ембриона. „У етиологији маније игра велику улогу и инсолација“, напомиње се у HayuH (Lehrbuch der Psychiatrie, Binswanger etc, стр. 102).

Најзад, особине виолентности могу се ваљда преносити и наслеђем, макар понекад и у прескоку појединих генерација.

ЕР

Како год се решило питање о етиологији, много је важнији позитиван факт да се у појединим народима виолентни типови појављују у тако великом броју да дају основни Kaрактер психе целог једног народа: такав је ето случај код динарских Јужних Словена. Но како виолентни карактери имају, поред својих великих добрих особина, и знатну меру деструктивности, ексцентричности, брзоплетости, то је код ових народа велики један друштвени и национални задатак угушивање злих особина ових људи, укроћавање и одгајање њихово, тако да се из њих дестилишу добре а сузбију рђаве особине. Ово је могуће — живи примери су нам пред очима јер виолентност није потпуна психоза, већ има повратљивости, има ремиза и могућности уразумљивања за време њих.

Код виолентности најглавније је доћи до сазнања своје мане. То је до душе доста тешко, баш. због умањене способности самокритике, која симптоматично карактерише виолентност. Но могућност самознања није искључена; она је на против могућа по правилу, и ту је баш основна разлика између просте виолентности и делириума интерпретације. А кад се једном учини познанство са самим собом, кад се увиде слабости свога логичког и духовног апарата, онда се јаком, истрајном вољом на савлађивању самог себе у критичним тренутцима и извесном логичком гимнастиком могу ојачати чула самоуздржавања и самокритике, закржљавела од рођења. Један велики историјски пример за могућност успеха у овом правцу јесте Б. Франклин; његови мемоари су од необичног интереса и поуке, и у овом погледу. Он је, ради већег успеха,