Srpski književni glasnik

Прилози Проучавању Виолентног Типа. 285

саставио био нарочиту таблицу оних особина које су му недостајале, а у којима се хтео вежбати, и водио је чак писмену евиденцију о томе колико је у томе успевао а колико грешио. Као што је Демостен, силом своје воље, успео да савлада извесне своје телесне мане, те од једне комичне фигуре постао заносан говорник, тако је и Франклин, истим начином, од хаотичнога, деструктивног и омрзнутогог дечка, постао сређен, смишљен, користан и популаран члан свог друштва. — У осталом, у свакидањем животу има много мањих, обичнијих примера сличног савлађивања себе. Г. Цвијић примећује да Херцеговци, изгледа, најбоље савлађују своју ману плаховитости.

Из овога би се дало закључити да читаве масе друштвене предузимају по негде колективно, друштвеним васпитањем, сузбијање ове антисоциалне особине људског карактера. И то-нам указује прстом на једну важну околност, да и околина може и треба да игра велику улогу у корегирању виолентних карактера: најпре породица, па онда ближа околина, па најзад и цео народ мораће с извесним педагошким разбором уочавати и означавати поступке који су резултат виолентне паралогике, избегавати реагирање аналогним начином, већ тежити уразумљавању и систематском ублажавању виолентних карактера. У тренутцима наступа виолентности треба обраћати заошијано пажњу и одвући је на други предмет, разговором, разонођењем или — нарочито — путовањем. Тиме се најбоље постижу благотворне ремизе, за време којих онда може доћи најинтенсивнији поправљајући утицај.

У напорима да обуздају своју природу и уравнотеже свој темперамент, мора дакле виолентне људе помагати и њихова околина, нарочито код народа где су они честа појава. И као што се друштво бори организованом акцијом против туберкулозе, алкохолизма, велике смртности новорођенчади и других општих зала која упропашћују велики део становништва, његове радне снаге и енергије, тако се мора колективним путем борити и против овог друштвеног зла које често упропашћује велике количине корисне друштвене енергије и упућује је деструктивним путем.

Д-Р МИЛОРАД НЕДЕЉКОВИЋ.