Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 287

чланцима прештампао у књизи Републикански погледи на неколико савремених пишања (Београд, 1920, издање Г. Кона), а написао сам после тога више чланака у Републици под потписом, и врло ми је тешко у обиму који сте ми одредили све то изложити. Али ћу ипак покушати.

Ми смо (и Срби и Хрвати и Словенци) за време рата трубили широм целог света да смо један народ и да хоћемо једну државу. Тај поклич, пуштен у свет из политичких разлога, хтели су наши државни управљачи да остваре после ослобођења уређујући нашу државу централистички, као што је пре рата била уређена Србија. Међутим, одмах се показало да смо ми по осећању још далеко од тога да се можемо назвати један народ, и да су државно јединсшво и народно јединсшво две ствари а не једна, и да прво треба решити ону која је главна, и коју је могуће одмах решити, а то је државно јединсшво, а јединсшво народно оставити времену да га оно решава. Зашто се народно јединство не може решити одмах, нити се оно решава уставом, законима и уредбама, ја сам изложио још у првој својој брошири пре три године, и сад то не могу овде понављати. Само констатујем да данас то увиђају и пишу и други, који пре три године нису тако мислили. Боље и позно него никад. Државно пак јединство могуће је извести потпуно и одмах не вређајући осетљивост Хрвата о њиховој хрватској индивидуалности, јер је сасвим оправдано њихово страховање да ту своју индивидуалност као мањина према Србима у централистичкој држави не изгубе.

Који су атрибути државног јединства — Они који државу приказују као целину према другим државама, а то су: јединство спољне политике у политичким односима према другим државама; јединство трговинских уговора и царина у економским односима према иностранству; јединство управе у главним саобраћајним средствима ради бољег економског развића државе као целине; јединство војске жкао државне одбране од евентуалних напада суседа; и јединство још неких закона и установа који су битни атрибути државног јединства (као трговински закон, емисиона банка и т. д.) Све остало је чисто унутрашње уређење које са државним јединством нема никакве непосредне везе, нити му што смета. — Против оваког државног јединства не може ништа имати ниједан родсљубив, паметан и трезвен Хрват.