Srpski književni glasnik

TL А ИЕ И, re T ИДР

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 289

управе, дакле потпуно елиминише мешање владаочево у унутрашње послове. То истина ни у колико не тангира државно јединство, али тангира прерогативе уставног владаоца, који држи у својим рукама формално половину, а у самој ствари много више од половине власти. Сем тога, у таком државном

уређењу Хрвати би имали у народним рукама потпуну власт

за своје унутрашње послове, док би код Срба суверену власт народ и даље „делио“ с владаоцем. То опет по Србе нег би било право, већ би се и њима морала дати иста права као и Хрватима. Владаоцу би остало право да преко заједничког парламента „дели“ власт с народом за горе поменуте ресоре који би били заједнички за целу државу. А то би била једна аномалија: и код Срба и код Хрвата суверена власт о унутрашњем уређењу била би сасређена у рукама народним, док би је у ресорима који се тичу државног јединства, и који су још важнији, народ морао делити с владаопем. — Зато ја мислим да би најбоље државно уређење државе Срба, Хрвата и Словенаца било на основици федерашивне републике. Ако би то мишљење било тачно, дужност би била свих државника да на његову остварењу раде, а патриотизам би налагао владаоцу да му се не противи.

Монархисти веле да би федеративна република одвела сепаратизму. Та нека погледају на Швајцарску и Сједињене Америчке Државе, где је потпуно изведена аутономија кантона и појединих државица, а нигде у свету нема чвршћег државног јединства него код њих. Да Шведска и Норвешка није била монархија са персоналном унијом, ја сам уверен да код њих не би дошло до цепања у две државе. Ако би се тако нешто покушало и код нас, могли би наступити исти односи као што су били између Беча и Пеште: вечите несугласице и вечита тежња за одвајањем. Решење дакле хрватског питања на начин који би задовољио Хрвате, не само да је у монархији немогућно, већ и опасно по државно јединство. Федеративна република не раздваја, већ спаја и учвршћује државну заједницу и њено јединство.

На завршетку морам рећи да за ову данашњу заоштреност између Срба и Хрвата нису криве само досадашње владе,

19