Srpski književni glasnik

а 6 4

ik. 4 he |

TT:

AA —————— ~

ПОГЛЕД ОД ДВАНАЕСТ ФУНТИ.

(Ако вам је то згодно (као што то кажу за чекове), замислите да је сцена у вашој кући, и да сте ви Хари Симс. Можда су украси у кући мало и сувише упадљиви,- али, ако томе приговарате, вољни смо да је декоришемо изнова: не извукосте се ви из тога да сте Хари Симс на мало плиша и зидног подножја. Нама је у вољи да га начинимо пословним човеком, али (радије но да изгубимо вас) једним потезом пера можемо га претворити у неко уважено правно лице, богаташког лекара, министра, или шта ви хтеднете. Ми га замишљамо пријатне округлине са дебелим црвеним вратом, али нећемо настојати на томе ако га ви знате као мршавог.

Дан је онај у вашој кариери кад све пође накриво, баш кад је све изгледало не може боље бити.

У Хариевом случају та недаћа потиче од једне жене. Она му је дошла у његовом најузвишенијем часу и рекла му да му се не диви. Наравно, он је избацио из куће и ускоро је опет био своје старо „ја“, али му је то покварило јутро. То је предмет овог комада, и то је сасвим доста.

Кроз неколико дана Хари треба да добије почасну тутулу витеза, и ми га налазимо у раскошном „угодном ћошкићу“ његове куће у Кенсингтону (да није случајно Уестминстер), како се преслишава за тај свечани чин са својом женом. Цело јутро су у том пробавили: пријатно занимање. Г-ђа Симс (како је ми можемо звати последњи пут, тако рећи, и то управо више као у доброћудној шали, ) обучена је у своју тоалету за аудиенцију, и представља његову узвишеност у тренутку када подарује Хариа витешким чином. Она

· седи као краљица. Њена накитима покривена плећа гласно одају великодуш-

ност њеног мужа. Мора да је необично поносна и срећна жена, па ипак има издужено лице и нервозно понашање као да је близу ње неко кога се она боји. Тапше рукама као знак Хариу. Он улази клањајући се, и грациозно извија ногом. Само је делимично у костиму, јер му мач и праве чарапе још нису стигле. Клизавим покретом, само успореним док једна нога достиже другу, достиже до своје жене, и, клекнувши на једно колено, дивно диже њену руку к својим уснама. Она га куцне по плећима ножем за сечење хартије, и промукло каже: „Устај, витеже Хари“. Он устаје, клања се и клизи по соби, спуштајући се на колено пред разним комадима намештаја, и пред сваким се дижући витез. Пресрећна је интимна сцена, и Хари је достојанствен баш као да зна да. се краљевски пар преслишава тамо код њих.)

Сер Хари (допадљиво). Је л' ово изгледало добро, аг Лејди Симс (којој се скинуо терет). Просто одлично.

! Жене витезова (Кптећ ) имају почасну титулу Лејди. 2 т.ј. краља. Пр.