Srpski književni glasnik

нем AA ON ДА

Поглед од дванаест фунти. 333

али за презриво малу суму новаца, и носи своју писаћу машину на пријатељски начин, а не као знак потчињености, каква у ствари и јесте. Очи су јој јасне; и у чудном контрасту са Лејди Симс, самопоуздана је и ведра.)

Кејш (учтиво, али је управо требала да сачека док не буде ословљена.) Добар дан, госпођо.

Леди Симс (на свој нервозан начин, и једва примећујући да је дактилографкиња мало брза на језику). Добар дан. (На први утисак женска јој се приличко допала, и, ма да то једва и вреди споменути, она женској. Леди Симс има служавку која је закопчава и откопчава, и вероватно другу која двори служавку, и она гледа можда са мало зависти > ену која уме сама да

се спомогне.) Је ли то писаћа машинаг

Кејш (која је расклапа). ДА (не: „да, госпођо“, као што би то требало). Мислим, ако треба да радим овде, најбоље ће бити да скинем ово. Много ми је лакше кад га скинем. (Ово се односи на њен шешир.)

Лејди Симс. Наравно. (Али ова је већ скинула шешир.) Треба да се извиним за моју тоалету. Ове недеље треба да идем у аудиенцију у двор, па сам је баш пробала. (у гласу јој се баш не осећа извињавање. Она је пригрлила дивоту своје тоалете, замишљено, као да није сасвим сигурна, знате, да ли је то баш дивота.)

Кејш. Лепа је, ако смем то рећи. (Она јој се отворено диви. Она вероватно има своју празничну хаљину и хаљину за посете: тако нешто.)

Лејди Симс (са руменилом поноса због тоалете) Да, врло. је лепа. (Њена лепота јој улива храброст.) Извол'те седите.

Кејш (она врста жене што би села у сваком случају) Претпостављам да желите неки препис на машиниг Нисам добила даља обавештења. Рекли су ми само да дођем овамо, и то је све.

Лејди Симс (чисто са понизношћу слушкиње). А, то није рад за мене, то је за мог мужа, и то што њему треба није просто преписивање. (Надима се, јер се поноси Харием.) Он би хтео да одговори на неколико писама — на неколико стотина писама и честитака депешом.

Кејш (као да то све спада у посао). Даг

Лејди Симс (сетивши се да Хари очекује да му жена испуни своју дужност). Мој муж је човек од угледа. Треба да прими титулу витеза. (Пауза, али Кејт не седа на под.) Треба да прими титулу витеза за своје заслуге за — (пошто размисли) За своје заслуге. (Осећа да није одала заслужену част Хариу.) Он то уме објаснити много боље но ја.

Кејш (њеним пословним начином). А ја треба да му одговорим на честитке 2

Лејди Симс (која се боји да ће то бити тежак задатак). ДА.