Srpski književni glasnik

ПОВОДОМ ВУКОВЕ СТОГОДИШЊИЦЕ!

Чим је после рата обновила свој рад, Српска Књижевна Задруга кренула је мисао да, заједно са осталим културним установама, изведе прославу стогодишњице прве Вукове књиге, која је у ствари падала у 1914 годину.

Новине су у своје време донеле вест о томе, и ми се можемо надати да ћемо, кад прослава дође, имати подигнут споменик Вуку који би израдио један од наших најбољих уметника, једно научно издање Вукове збирке народних песама и приповедака у редакцији Г. В. Чајкановића, врло опсежну монографију о Вуку од Г. Љ. Стојановића, — што су главне тачке у програму прославе. Да ли ће то све баш бити ускоро, то је засебно питање, пошто је оно у вези са материалним средствима; познато је да је Министар Просвете одредио нарочити кредит од педесет хиљада динара за издање дела Г. Стојановића, мање је познато да је тај кредит после укинут. Али да ће прославе бити, у то не сумњамо.

Јасно је по себи да је Вукова прослава једна од првих које треба чинити, као и то да је програм њен на свом месту. Не знамо да неће можда и сам Мештровић радити Вука. Али с књижевне и научне стране ми се можемо радовати Г. Чајкановићевој редакцији народних песама и приповедака. Класичан филолог, Г. Чајкановић се у последње време сав бацио на фолклор, митологију, историју религија; тиме је добио нарочите титуле за научно издавање овог дела. Није саветно унапред говорити, али ко је читао Г. Чајкановићеве расправе по овим предметима у стручним часописима, или имао задовољства да слуша његова саопштења у стручним друштвима, може себи представити вредност овог његовог издања већ сада. Монографија Г. Стојановића очекује се с не мањим интересом. Г. Стојановић се годинама бави Вуком; интимно

! В. С. Караџић, Црна Гора и Бока Кошорска, Београд, 1922, издање С. К. Задруге.