Srpski književni glasnik

Поводом Вукове Стогодишњице. 345

упознат с његовим радом и животом, он сад даје пуну књигу о њему. Читаоци С. К. Гласника, који је донео два одломка из ње, имали су прилике да виде с каквим је богатим материалом она рађена. Нарочито је добро што је баш ради стручан филолог који је најпре позван да да коначан суд у питањима језика, главним питањима што се за великог реформатора везују. Г. Стојановићева књига, која је дело његова живота, биће дефинитивна књига о Вуку, или ту негде врло близу.

Ја бих још волео кад би за дан откривања споменика Вукова стигло и довршење његових граматичких и историјских списа, које је предузео Вуков одбор. Издање је прекинуто пред рат, а стоји већим делом готово у рукопису. Потреба његова је прешна. Док се крајем прошлога века живо радило на њему, ствар је после тога одједанпут застала. Врло важна и ретка дела Вукова остала су неиздана или су, по некој крајње несрећној идеји ранијих редактора, преломљена на пола, па један део издат у граматичким списима, а други остављен за историјске; то је случај са чланцима: Одговор на лажи и опадања, Срби сви и свуда и др. Преписка, која је баш живо ишла, застала је такође. Не би, међутим, много посла требало да се доврши цело издање Одбора.

Стогодишњица Вукова несумњиво је разлог да С. К. Гласник поведе реч о Вуку. Целога Вука не може приказати, а није ни потребно. Ми одиста држимо да је у нашем народу мало онако слабо обавештених као што је онај наш приморски лист који је лане јавио прославу овим речима: „На 8. овога мјесеца навршило се сшошину година од смрши најзнатнијег нашег књижевног радника у ХГХ вијеку, Вука Сшефана Караџића“. Али ћемо приказати издање његове Црне Горе — и то је једна тачка у програму прославе, и једина до сада испуњена — и држимо да ће се доста од Вука видети и у приказу цигло ове књиге.

Habent sua fata беШш. Има осамдесет и пет година како је Вук издао једно од својих најважнијих дела, па, са изузетком неколико стручњака, нико то дело није познавао ни читао до данас. Дело је изашло на немачком, под насловом