Srpski književni glasnik

АИ AA ha,

Ir

Балкански Савез у Малој Антанти. 375 са добро организованим саобраћајем, има да служи опет на нашу корист, још и као велика транзитна зона између једног дела Централне Европе и осталог света, као и између појединих Сила и ближег азијског Истока.

Подигнут на широкој економској основи, балкански блок би чинио и једну важну политичку заједницу у односу према тежњама и намерама небалканског света, а оне су и многогобројне и врло опасне. Сасвим је споредно са којег би краја наша Краљевина почела рад на томе груписању, јер је јасно да, једном почето, то стварање југоисточног европског блока само би се собом наметало елементима који би покушавали да остану изван њега и да продуже своју акцију на разривању утврђених односа. Само, не треба организовање те балканске целине никако бркати са балканском федерацијом, о којој се опет на више страна расправља. При данашњим при-

·ликама, и још за дуго, таква федерација је једна историјска

и психолошка немогућност, и рад на њеном подизању изазвао би само пертурбације у односима на Балкану. Савез међу балканским државама мора носити обележје свих оних међународних споразума који су у току стварања на све стране, са можда само мало јаче испољеном економском и саобраћајном тенденцијом. Нико не може, после искуства које смо имали 1913 и 1915 године, тражити од. нас да затворених очију паднемо у загрљаје наших суседа. Али груба стварност данашња налаже нам с друге стране да у основу политике наше ставимо уверење да је неопходно да се на југо-истоку Европе створи саобраћајни економски и политички блок, који ће, као допуна Мале Антанте, имати у виду, и то више од ње, наше битне интересе у кругу суседних народа. Свакако би и овај споразум, као и Мала Антанта, можда чак и више од ње, нашао код Великих Сила заинтересованих на Балкану неповерења, ако не и непријатељског расположења, јер је јасно да би он кварио много њихове комбинације већ у току. Али како су те заинтересоване Силе у главном неповерљиве међу собом, то би им на крају добро дошао један такав моћни организам, који не би допуштао ни једној од њих да се у ма каквом облику утврди на Балкану. Начело које су формално признале све Силе, да Балкан треба да остане балканским народима, добиће на тај начин само своју пуну примену. ЖИВ. БАЛУГЏИЋ.