Srpski književni glasnik

392 Српски Књижевни Гласник.

ционе групе, после усвајања изборног закона онако како га је Влада предложила, у сталном додиру, оне још нису определиле држање које ће заузети према Влади Г. Пашића. Према томе још се не зна да ли ће опозиција одлучити да заједнички напусти свако даље учешће у парламентарном раду, као што се у опозиционим круговима предлаже.

Али, као што је речено у последњој хроници, главну опасност за Бладу Г. Пашића не представља опозиција, него држање група на које се Влада наслања. Делимична криза изазвана још пред Ускрс оставком муслиманских министара Г. Омеровића и Г. Виловића, отклоњена је на тај начин што су оба муслиманска министра, пошто им оставка није уважена, задржали своје ресоре. Али овакво решење решава отворено питање тек у пола, или управо и мање него у пола. Г. Омеровић и Г. Виловић не значе више политички оно што су значили када су ступали у Владу Г. Пашића. Онда су они били представници једне посланичке групе од 24 члана, иза које је стајао готово сав муслимански свет у Босни и Херцеговини. Данас, међутим, Г. Омеровић и Г. Виловић не воде за собом ни половину оног броја посланика, а што је још горе: скупштина Југословенске Муслиманске (Организације изјаснила се 15 јуна готово једногласно за аутономистички програм Г. Спаха, а против сарадње у Влади Г. Пашића за коју су се били заузели Г. Омеровић и Г. Виловић. — Чак ни радикални и демократски клуб, који у првом реду држе Владу Г. Пашића, нису увек поуздани. Владин предлог изборног закона био је наишао на отпор и у једном и у другом клубу, и изгледало је тренутно да се шефови налазе пред домаћом побуном. Код радикала било је потребно да се за владин предлог заузме Г. Пашић са целокупним својим ауторитетом, и тек после тога цео радикални клуб гласао је како је Влада желела. Код демократа, међутим, једнодушност се није могла постићи, и известан број демократских посланика изишао је пред гласање из Скупштине заједно са опозицијом.

Оставка министра за Социјалну Политику, Г. Жерјава, и још више, оставка министра Унутрашњих Дела Г. Маринковића, долазе за владу Г. Пашића у најнезгодније време. Већ, и сам избор нових представника у Влади у демократском клубу неће ићи глатко. Али што је још важније: има изгледа да ће попуњавање места министра Унутрашњих Дела радикали употребити да захтевају поновну поделу портфеља између владиних странака. У положају у коме се влада Г. Пашића и иначе налази, криза Владе изазвана новом поделом портфеља, не би била решена ни лако ни брзо. |

ПРИВРЕМЕНИ.