Srpski književni glasnik

Поглед од дванаест фунти. 415

жем своју вредност тиме што ћу да зарадим дванаест фунти; и чим сам их зарадила, ја сам те напустила.

Сер Хари (мери то на теразијама). Дванаест фунти!

Кејш. Толико ти вредиш жени. Ако она не може да заради толико, она има да остане с тобом.

Сер Хари (можда се сећа једне поповске баште). Ценила си ме више но то кад смо се узели.

Кејш (види башту исто тако). Тада те нисам знала. Само да си био човек, Хари.

Сер Хари. Човек Шта ти подразумеваш под речју човек

Кејт. (напушта башту). Зар ниси чуо о њима. Они су нешто дивно; и ниједна жена не воли да призна сама себи да јој муж није један од њих. Када се уда, па ма била она само врло незнатно лице, у њој постоји нека нејасна чежња за бољим животом, као и страх од њене способности за зло. И она зна да њена судба зависи од њега. Ако у њему има нечег доброг, оно што је добро у њој нађе га, и они се сједине против горих састојака. И ја стога нисам дигла руке од тебе од своје воље, Хари. Измишљала сам све врсте теорија да те објасним. Твоја тврдоћа, рекла сам, јесте мушки недостатак слабуњавости. Твоја грубост, рекла сам, иде уз снагу. Твоје презирање слабих називала сам мушкошћу. Твој недостатак идеала био је јасан поглед. Твоји ниски погледи на женскиње покушавала сам да их замислим смешним. Пригрлила сам те била да се спасем. Али морала сам те пустити; ти си имао само једну особину, Хари: успех; а она је била тако јака да је прогутала све друге. |

Cep Хари (не да да се заведе од свог главног проблема). А како си зарадила тих дванаест фунтиг

Кејш. Било ми је потребно скоро шест месеци; али сам их зарадила поштено. (Нежно притисне руком писаћу машину као што би многе жене притисле ружу) ПНаучила сам ово. Узела сам је под кирију и научила сама. Преко једног пријатеља добила сам мало рада, и са мојих првих дванаест фунти исплатила сам машину. И онда сам се сматрала слободном да идем, и отишла сам.

Сер Хари. И све се то догађало у мојој кући док си ти живела као бубрег у лоју! (Она клима главом.) До ђавола, баш си била одлучна.

Кеј (кратко. До ђавола, јесам.