Srpski književni glasnik

ИЕ ТЕ Ри OT:

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 447

потпуној равноправности Срба, Хрвата и Словенаца. У осталом, Хрвати се питају шта би рекли Срби, кад би Хрвати и Словенци са десетак Срба били скрпили Устав против огромне већине Срба. Не би ли Србима већ сама таква помисао изгледала апсурдна, монстрозна, управо бласфемија! И право би имали. Најзад, не „смије се заборавити да, по мишљењу великих правника, обавезна сила права стоји 'на крају крајева у признању народа.

Идеја о споразумном доношењу Устава је практички постулат, јер Хрвати неће никада ни у којем случају прихватити Видовдански Устав. Може ли се наћи ко у то још сада не вјерује Само нека нико не мисли да ће успјети да разбије Хрватски Блок, може бити зато што је састављен од више странака и од људи различитих темпПерамената.

Бирократски централизам не може се већ ни зато одржати што није социално фундиран, немајући социалних снага које би га носиле. Такав стари пруски систем претпоставља ауторитарну, по милости Божјој, монархију, која лебди у мистичким висинама; претпоставља свијесну и заокружену аристократску класу, која даје своје млађе синове за политичку управу; претпоставља стабилну горду бирократију, високо образовану и са стољетним традицијама. Не треба доказивати да од свега тога нема туј ни за лијек: срески начелници, аа лшшт атодфие5, с нижом гимназијом или са основном школом, жива су иронија.

Кад би, којим невјероватним случајем, централизам и успио да се за неко вријеме силом етаблира, то би само значило да су Хрвати постали за тренутак упокорени поданици, не питајте с каквим осјећајима у души. Прије него се ко 03биљно даде на овакав посао, нека промисли да би то значило одузимати Faisom а'ете држави Срба, Хрвата и Словенаца, а градити државу Срба над Хрватима и Словенцима.

Не упаљују никакве, ма како лукаво примијењене идеологије. Идеја југословенства не тражи централизам: Штросмајер, отац њезин, предлаже федерацију. Мисао народног јединства не претпоставља централизам: Трумбић и остали Хрвати, некадашњи чланови Југословенског Одбора, сви су одрешити противници централизма. Мисао народног јединства не захтијева ни мајоризирање Хрвата: и ако је стајао на принципу народног јединства, Хрватски Сабор искључује свако