Srpski književni glasnik

448 Српски Књижевни Гласник.

мајоризирање. Централистичка идеологија изгледа Хрватима као камуфлажа.

Садашње стање осјећа се као резултат тенденције која је, с кратким прекидом за владе Г. Протића, смјерала на политичку нулификацију или, најблаже рекавши, на медиатизирање Хрвата: између Србијанаца и Хрвата испопријечило се туторство. Ништа није толико револтирало хрватску интелигенцију колико могућност импутације да ће Хрвати бити вјечни малољетници попут поданика у полицијској држави, па онда чињеница да се нашло неколико честитих Хрвата који. нису умјели за времена прогледати своју улогу црнца.

Нека ми буде допуштено изнијети још неколике личне напомене. Понајприје, да не бих написао овај чланак кад би. се могло и помислити, као да хоћу раздраживањем да још јаче раширим јаз између Срба и Хрвата. На против, све су моје мисли и жеље посвећене идеји споразума, и надам се да ће и ови информативни редови моћи да послуже томе циљу, и ако освјетљавају само мален дио великог проблема. Држе ме за умјерена човјека, и зна се да сам као народни посланик, ректор, делегат и члан разних комисија радио за заједничку ствар колико сам најбоље могао и умио. Управо зато нека се чује да је и са најумјеренијим и најхладнокрвнијим Хрватима искључен сваки преговор на бази Видовданског Устава. С истог гледишта, била би сасвим излишна и ревизија Устава само ради проширења административне компетенције самоуправа.

Споразум мора доћи. Истина, потребан је соопта fime да се охладе или елиминишу духови опијени уставном“ побједом. Није у питању државна заједница: ради се само о. најбољој њеној организацији по споразуму већине и Срба и Хрвата и Словенаца.

Загреб. Д-Р ЛАДИСЛАВ ПОЛИЋ.

Један велики део Хрвата (али не сви) окупио се данас: у Хрватски Блок, чији главни део чини група Г. Степана Радића. Тако организован, тај део Хрвата води нејнепомирљивију опозицију данашњем начину управљања у нашој држави. И та борба Хрватскога Блока против режима на многим стра-–